BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,53
HABER /  GÜNCEL

Askerlere iyi haber

Askerden döndükten sonra iş bulamayan gençlere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10 ay süreyle maaş bağlanacak. Askerler aynı zamanda sağlık hizmetinden de yararlanacak

Abone ol

Askerden döndükten sonra iş bulamadığı için bunalıma giren yüz binlerce genci rahatlatacak yeni bir düzenleme geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işsizleri yeterince kapsamadığı için büyük tepki alan İşsizlik Sigortası Fonu'nun yapısını değiştiren yeni bir yasa tasarısı taslağı hazırladı

Taslağa göre, askerlik nedeniyle işini kaybetmiş gençlere terhis olduktan sonra İşsizlik Fonu'ndan belirli bir süre maaş ödenecek. Ödenecek maaş asgari ücretin iki katını bulacak.

DEVLET İŞ BULACAK

Bakanlığın önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulmak üzere Başbakanlık'a göndermeyi planladığı tasarı taslağı, askerden dönen gençlerin Fon'dan hangi şartlarda maaş alacağını da netleştirdi. Buna göre, askerlik sonrası maaş alabilmek için, askerlikten önce sigortalı olarak bir işte çalışıyor olmak, işini askerlik nedeniyle kaybetmiş olmak ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş olmak gerekiyor. Bu durumdaki gençler, İşkur'a başvurarak iş almaya hazır olduklarını bildirecekler, İşkur da bu kişileri öncelikle uygun bir işe yerleştirmeye çalışacak. İş bulunamadığı taktirde maaş bağlanacak. Askerden önce hiç sigortalı çalışmamış gençler ise bu haktan yararlanamayacak.

762 YTL OLACAK

Askerlik dönüşü işsizlik maaşı almaya hak kazanan gençlere, askerlik öncesinde edindikleri sigortalılık sürelerine göre 6 ila 10 ay boyunca işsizlik maaşı bağlanacak. Ödenecek maaş ise, bu kişilerin askerlik öncesinde aldıkları maaşa göre değişecek. Asgari ücret üzerinden prim ödeyenlere asgari ücretin yüzde 70'ini bulan miktarda, bugünkü rakamlarla 266 YTL maaş bağlanacak. Ancak, yüksek düzeyde prim ödeyenlerin maaşı 762 YTL'yi bulacak.

Ücretsiz tedavi

Yasa yürürlüğe girdiğinde işsizlik ödeneğine hak kazanan gençlere sadece maaş ödemekle yetinilmeyecek, ayrıca bu kişilerin her türlü sağlık giderleri de Fon tarafından karşılanacak. Ayrıca İşkur, bu gençleri işe yerleştirecek ya da kendi işini kurma konusunda danışmanlık hizmeti verecek. İşkur, bununla birlikte gençleri mesleki eğitim hizmetlerinden de yararlandıracak.

600 gün şartı

Bakanlık söz konusu taslakla, işsizlerin derdine çare olamadığı için nakit varlığı 18 milyar YTL'yi aşan Fon'dan yararlanma koşullarını da önemli ölçüde değiştiriyor. Taslakla, işsizlik maaşı alabilmek için en az 600 gün sigortalı çalışmış olma şartı 450 güne çekiliyor. Maaş alabilmek için son 120 gün sürekli çalışmış olma şartı da ìbir yıl içinde 120 gün" şartına dönüşüyor.

Haber: Erdoğan SÜZER
Kaynak: