BIST 9.590
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.489,28
HABER /  GÜNCEL

Aleviler nispet için tv kuruyor

Alevi dünyasında CEM, SU ve Düzgün Tv adıyla üç televizyon kanalı birden kuruluyor. Üç kanalın da farklı dünya görüşüne sahip alevi çevrelerince kurulduğu iddia ediliyor.

Abone ol

Alevi dünyasında üç televizyon kanalı birden kuruluyor. CEM Tv, SU Tv ve Düzgün Tv. Şu anda test yayını yapan televizyonlardan CEM Tv İstanbul'dan, diğer ikisi Avrupa'dan yayın yapacak. Üç kanalın da farklı dünya görüşüne sahip Alevi çevrelerince birbirine nisbet olarak kurulduğu iddia ediliyor.

CEM Tv, CEM Radyo'nun yayın kadrosunun takviye edilmesiyle, aynı binadan yayın yapacak. 2 Aralık 2005'te deneme yayınlarına başlayan bu kanal, 26 Şubat'ta normal yayına geçecek. TÜRKSAT-2A uydusundan yayın yapan CEM Tv Azerbaycan'dan Avrupa'ya kadar geniş bir alanda izlenebiliyor. 19 Aralık 2005'te test yayınına başlayan SU Tv ise Almanya merkezli olarak TÜRKSAT 1C uydusu üzerinden faaliyet gösterecek. Kanalın arkasında Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) bulunuyor. Sahipleri ise Zelal Grup ve Avrupa'daki diğer bazı Alevi işadamı çevresi. SU Tv tanıtımlarında, ismin "Sessizlerin Umudu"nun baş harfleri olduğu belirtiliyor. AABF, "Alevilik İslam'ın içinde mi dışında mı, azınlık olmalı mı"tartışmalarında, Aleviliğin İslam'ın dışında ve ayrı bir kültür olduğunu savunuyor. Düzgün Tv ise Tunceli bölgesi ağırlıklı Kürt Alevilerinin etkin olduğu bir kuruluş. Kanalın sahibi Alevi işadamı Hıdır Düzgün. O da SU Tv gibi Almanya üzerinden yayın yapacak. 23 Aralık 2005'te test yayınına geçti.

CEM Tv'nin Genel Müdürlüğü'ne Kenan Kaplan getirilirken, kanalın yayınlarında üç ilkenin etkili olması bekleniyor: Birincisi laik, Atatürkçü, hukukun üstünlüğüne dayanan, AB'yi savunan ve bu çizgide yayın yapan bir kuruluş . İkincisi, Aleviliğin Türkiye'de doğru tanıtımını yapmak. Üçüncüsü, Türk halk kültürünün tanıtılması. Ayrıca kanalın haberciliğe de ağırlık vermesi bekleniyor.


SU TV 'ALEVİLİK İSLAM DIŞIDIR'I SAVUNACAK

Henüz test yayında olmalarına rağmen çeşitli Alevi yayın organlarında ve internet sitelerinde, kanallarla ilgili çeşitli iddialar da ortaya atılmaya başladı. Özellikle SU Tv'nin Aleviliğin İslam dışı olduğunu savunan çevrelerin sesi olacağı, CEM Tv'nin ise, tam karşıtı olarak Alevi İslam inancını öne çıkartacağı beklentisi var. CEM Tv'nin, "Ülke bütünlüğü için ne gerekiyorsa onu savunacağı" belirtiliyor. SU Tv'nin kuruluşunda, birkaç ay önce Aleviler arasında tartışma konusu olan "kaybolan paralar"ın kullanıldığı iddiaları da ortaya atıldı.

Haber: Ali Sali
Kaynak: