BIST 10.759
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.504,77
HABER /  GÜNCEL

Askere çelik yelek yok mu?

Mayın tuzakları can alıyor. Hain saldırılara karşı alınan güvenlik önlemleri yeterli mi?

Abone ol

Terör örgütünün ölüm kusan mayınları her gün bir yuvayı söndürüyor. Hemen her gün hain tuzaklar kuruluyor.

Askerin can güvenliği yeterince sağlanamıyor sesleri giderek yükseliyor. İşte en çok muzdarip olanlar astsubay ve uzman çavuşlar. Onların sesine Sabah yazarı Umut Talu kulak verdi.

Yazar Talu, hükümete, askere ve OYAK'a çağrıda bulunuyor:
Aslında değil tabii ki.. Astsubayların en başta istediği şey çelik yelek ve zırhlı araç.. Ölüm kusan mayınlara karşı daha çok kaynak ve imkan istiyorlar. Ve bir de insan yerine konmak... 

Yazar onların bu isteklerini köşesinde sıraladı:

1. Her askere çelik yelek;
2. Daha çok zırhlı araç; mevcutların daha etkin, daha özenli kullanımı;
3. Mayına karşı mücadelede, mayın temizlemede daha çok kararlılık, kaynak ve imkân.
4. Özellikle astsubay ve uzman çavuşlar için, kira ile maaşlarının, güvenlik eksikliğiyle canlarının yok olmaması için daha fazla, daha adil lojman;
5. Cenazelerine üst rütbelilerin de gittiği astsubayların, özellikle de tamamen dışlanan uzman çavuşların, sağ iken de üst rütbeliler tarafından insan yerine konması ve aileleriyle en iyi koşullarda(ki) orduevlerine kabulü.
6. Can kaybına yol açan saldırılarla ilgili tepki, öfke, siyasi, askeri karşı tedbirlerin yanı sıra, varsa, idari ve askeri hataların da teşhisi ve sorumlulukların da tespiti.

Yazar bu taleplerden sonra neler yapılacağına dair kendi görüşlerini sıraladı. Umur Talu'nun en dikkat çeken önerisi OYAK'a oldu:

"Özellikle OYAK ve başta Oyakbank gibi iştiraklerinin, "piyasa ekonomisi"nde (üstelik imtiyazlara sahip) bir holding gibi davranmak yerine, bir sosyal "güvenlik" kurumu olduklarını hatırlayarak, mensuplarının yelek, zırhlı araç, lojman ihtiyaçları için de "tatlı" karlarından ayırıp gönül rahatlığıyla harcamaları."