BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Askerden Türkiyelilik ayarı

Başbuğ'un konuşmasında geçen "Türkiye halkı" sözleri için "saptırmayın" diyen Genelkurmay'dan kanıt gösterdi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı Başbuğ'un "Türkiye halkı" sözlerini Atatürk'ün söylediğini de kanıtıyla açıkladı. Yanıta bir de Atatürk'ün el yazısıyla yazılmış bir notun fotoğrafını ekledi:



BAŞBUĞ NE DEDİ? NASIL YORUMLANDI?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ yıllık bilgilendirme toplantısında Türkiye'de bir etnik ayrışmadan söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, Atatürk'ün, Türk milletini ''Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Türkiye halkına, Türk milleti denir'' şeklinde tanımladığını anımsatmıştı. Başbuğ'un bu sözleri 'Türkiyelilik tanımını ortaya attı' şeklinde yorumlanmıştı. "Tarihi açılım" haberlerinin ardından bu açıklayı yapmayı uygun gördü.

1. "Türk Milleti" tanımını yukarıda görüldüğü gibi, M.Kemal ATATÜRK kendi el yazısı ile yazmıştır. Bu tanım, Prof.Dr. A.ÂFET İNAN tarafından yazılan "Medeni Bilgiler ve M.Kemal ATATÜRK'ün El Yazıları" kitabının ilk sayfasında da yer almaktadır.

2. Tanımın ana amacı, "Türk Milleti" tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dinî temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki "Türkiye Halkı" terimi de ATATÜRK tarafından bu nedenle kullanılmıştır.

3. Bu tanımdan "Türkiyelilik" gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem ATATÜRK'ün "Türk Milleti" tanımını niçin yaptığını, hem de "ulus devlet" kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.