BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Askerden BRTye veto

Kıbrıs'ta Türk askerini işgalci gösteren filmi yayınlana BRT'ye askerden veto.

Abone ol

KKTC’nin resmi yayın organı olan Bayrak Radyo ve Televizyonu’nun (BRT), Gazimağusa'da yapılacak Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2007 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nı izlemeye alınmayacağı bildirildi. Kararın gerekçesi olarak BRT'nin tartışmalı ‘Duvarımız’ belgeselini yayınlaması ve yayınlama kararını alan Hüseyin Gürşan'ın halen Genel Müdür olarak görevde olması gösterildi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KTBK) birlikte düzenleyeceği tatbikata ilişkin olarak Boğaz’daki GKK karargahında gazetecilere brifing verildi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz tarafından verilen brifinge gelen BRT muhabiri ve kameramanı salona alınmadı. Gazetecilere tatbikatı da izleyemeyecekleri bildirilirken, kararın gerekçesi olarak “Duvarımız belgeselinin yayınlanması ve Hüseyin Gürşan’ın görevde olması'' gösterildi.

Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek ile Panikos Hrisantos adlı Rum tarafından hazırlanan ve bazı Avrupa ülkelerinde gösterilen filmin BRT’de yayınlanması skandal olarak nitelenmişti. Filmde Türk askerinin ‘işgalci ve tecavüzcü’ olduğunun ima edilmesi nedeniyle BRT Genel Müdürü Güraşam çeşitli kesimlreden tepki görmüştü. Filmin Abdi İpekçi Dostluk Ödülü’nü aldığını hatırlatan Gürşan, “Tabii ki Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğunu, askerlerin tecavüzcü olduğunu söylemek gibi düşüncemiz yoktu. Filmin en temel mantığı, Kıbrıs'ta iki toplum tarafından yaşanan acıları birlikte gösteren bir Kıbrıslı Türk ile Rum tarafıdan hazırlanan bir film olmasıydı'' demişti.