BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Asker Köşk yolunu keser mi?

Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkmasına Asker, posta koyar mı? Şimdi tartışılan bu. Ve bakın kim ne dedi;

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarında son nokta; Asker Erdoğan'ın Çankaya yolunu keser mi? sorusu... Erdoğan'ın aday olması durumunda Köşk'e çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yani Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda kişisel kararını vermesi yeterli.

Şu ana kadar siyasi arenedan ve kamuoyundan gelen tepkiler Erdoğan'ın rotasında bir değişiklik yapmış gibi görünmüyor. Bu noktada top Asker'e atılıyor. Peki asker bu konuya dahil olur mu? Erdoğan'ın Köşk yolunu keser mi? İşte bu soruya verilen cevaplar;

Vefa Tanır: (Milli Savunma eski Bakanı)
Benim bildiğim TSK, kendilerine verilen görevin dışında bir şeyle meşgul olmaz.

İsmet Sezgin: (Eski Bakan)
TSK, en küçük kumandanından en küçük sorumlusuna kadar demokrasiyi içine sindirmiş, demokrasiye inanmış büyük bir kurumdur. Sayın Başbakan'ın, Cumhurbaşkanlığı'nın engellenmesiyle Silahlı Kuvvetler'in hiç bir ilgisi olamaz.  

Mahir Kaynak (MİT eski görevlisi)
Ben konuya farklı bakıyorum. Oradaki asıl amaç Gül'ün Başbakanlığı'nın engellenmesidir. Gül ve çevresi küreselcidir. Küresel sermayenin etkili bölümü ve Bush yönetimi, küreselci liderlerin işbaşına gelmesine karşı. Dolayısıyla küresel güçlerin halledeceği bu meselede TSK'nın rol oynamasına gerek kalmayacağını düşünüyorum.

Hayati Yazıcı (AK Parti Genel Bşk.Yrd.)
Kim ne diyecek? Herkesin görevi belli. Her kurumun görevinin ne olduğu Anayasa'da belli. Bunun dışına çıkılırsa demokrasi olmaz.
Atatürk bu konudaki en büyük yetkiyi TBMM'ye bırakmıştır.

Ersönmez Yarbay (AK Parti / Ankara Milletvekili)
TSK Anayasa'ya bağlıdır. Böyle olağanüstü rejim durumu ortaya çıkmazsa, sapma durumu ortaya çıkmadığı müddetçe TSK sisteme müdahale etmez. Şu anda böyle bir durum yok. İktidar partisi ile ordu arasında bir problem gözükmüyor.

Faruk Ünsal (AK Parti /Adıyaman)
Kurumsal tepki içinde olacaklarını düşünmüyorum. Bu yetki sahipleri artık demokrasiyi tatile alacak hiçbir girişimin Türkiye'de hoş karşılanmayacaklarını biliyorlar. Hem de kendilerinin demokrasiye inançları böyle bir densizlik yapmaya müsade etmez.

Tuncer Kılınç (Emekli Orgeneral)
Cumhurbaşkanı TSK'nın da başıdır. Bu nedenle, TSK'nın fikir beyan etme hakkı vardır, ama seçim sürecinin içerisinde yasal görevi yoktur. Belli yerlerde telkinler yapmak suretiyle fikir beyan edilir. Ne kadar etkili olur bilemem.

Erol Özkasnak (Emekli Tümgeneral/28 Şubat dönemi Genelkurmay Genel Sekreteri)
Cumhurbaşkanlığı konusunun tartışılmaması için gündemi bilerek Kerkük meselesiyle değiştirdiler. Erdoğan'ın önünü, başta Baykal olmak üzere, öyle bir açtılar ki Cumhurbaşkanlığına kadar gider. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Önünü kimse kesemez. İş işten geçti artık. //


(Kaynak: Haftalık)