BIST 9.909
DOLAR 32,46
EURO 34,69
ALTIN 2.434,33
HABER /  POLİTİKA

Asker intiharları da devlet sırrı oldu

Son aylarda arka arkaya yaşanan asker intiharları da devlet sırrı oldu. İntiharlarla ilgili soruya bakın Bakanlık nasıl yanıt verdi?

Abone ol

Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın son günlerde TSK bünyesindeki intiharlara ilişkin soru önergesi, Milli Savunma Bakanlığı'nca 'gizlilik derecesi' gerekçe gösterilerek cevaplandırılmadı. MSB 'tasnif dışı' diye ayırdığı dosyada şu ifadelere yer verdi:

"Soru önergesine konu olan bilgiler 'GİZLİ' gizlilik derecesi taşımaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın soru önergeleri ile ilgili yazışmalarda da not olarak belirttiği üzere soru önergelerine verilecek cevaplara gizlilik kaydı konulamamaktadır. Bu nedenle soru önergesinin cevaplandırılması mümkün olmamıştır."

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzasını taşıyan cevap metninde soru önergesine konu olan intiharların neden gizli olduğuna dair herhangi bir kanuni dayanak belirtilmedi.

Akın Birdal, 30 Eylül 2009 tarihinde TBMM Başkanlığı'na son günlerde intihar eden ordu mensubu sayısının arttığını ifade edip "İntiharların yaygınlığı kuşku uyandırmaktadır. Bunun ortadan kaldırılması için kamuoyunun ve ailelerin bu konuda aydınlatılması, soruşturmaların yansız bir şekilde yapılması ve doğru bilgilendirme büyük önem taşımaktadır." diyor.

Birdal'ın yönelttiği 8 soru:
1- Son 20 yıl içinde er-erbaş ve diğer ordu mensubu kaç kişi intihar etmiştir?
2- İntihar edenlerin doğum yerleri nerelerdir?
3- İntihar olaylarının ardından otopsi yapılmış mıdır?
4- Otopsi raporları sonucunda intihar olmadığı tespit edilen var mıdır?
5- İntihar olayları için soruşturma açılmış mıdır? Soruşturmaların sonucunda intihar olmadığı ortaya çıkan kaç olay vardır?
6- İntihar edenlerden cenazesi ailesine teslim edilmemiş olan var mıdır?
7- Ailelerce bu konuya ilişkin ordu aleyhine açılmış dava var mıdır? Varsa kaç adettir?
8- İntiharları önleyici ne gibi önlemler alınmıştır ya da alınması düşünülmektedir?