BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Asırlık kitaplar sahaf festivalinde

Beyoğlu Belediyesi'nce bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Sahaf Festivali'nde birbirinden değerli koleksiyonlar sergilenecek.

Abone ol

Uluslararası Altınelller El Sanatları Festivali ile başlayan Beyoğlu kültür ve sanat günleri, Sahaf Festivali ile devam ediyor. Birbirinden değerli koleksiyonlar, asırlık kitaplar ve eserler 14-28 Eylül 2010 tarihleri arasında 4. Beyoğlu Sahaf Festivali'nde kitapseverlerle buluşacak.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti vizyonunda birçok kültür ve sanat
etkinliğine imza atan Beyoğlu Belediyesi bu alanda düzenlediği etkinliklerle şehre damgasını vuruyor.

Uluslararası Altınelller El Sanatları Festivali ile başlayan Beyoğlu kültür ve sanat günleri, Sahaf Festivali ile devam ediyor. Birçok konuda ilklere imza atan Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali 14 Eylül 2010 tarihinde Taksim Gezi Parkı'nda başladı. Kültür hayatımıza önemli katkılar sağlayacak festivalin açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa Beyoğlu Kaymakamı Hasan Şenses, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Gazeteci-
Yazar Doğan Hızlan, Yazar Beşir Ayvazoğlu, Sinema Sanatçısı İzzet Günay ve Gazeteci Pelin Batu katıldı.

Başkan Demircan festivalin açılışını konukları ile birlikte yaptı.

Kitap kurtlarına çağrı
Festivale katılan sahafları tek tek ziyaret eden Demircan, açılışta yaptığı
konuşmada, Beyoğlu Sahaf Festivali'ni dördüncüsü kez düzenlemenin gururunu yaşıyordu:

"Dört yıldan beri kitaplar, dergiler, afişler, nadide levhalar, mektuplar, Beyoğlu'nda buluşuyor. Festivalimiz her yıl artan bir ilgiyle takip ediliyor. Bu anlamda Beyoğlu'na böyle bir geleneği kazandırmaktan kitapla insanı bir araya getirmiş olmaktan onur duyuyorum. Bugün Beyoğlu, sayfaların arasında unutulan çiçekler gibi kokuyor. Beyoğlu kültür ve sanatın adresi olmaya devam ediyor."

Demircan, kitap tutkunlarını, birçok seçkin sahafın, nadide kitaplarını ve
özel koleksiyonlarını Taksim Gezi Parkı'nda sergileme ve meraklısıyla
buluşturma imkanı bulduğu festivale davet etti.

Teşekküre değer festival

Beyoğlu İlçe Kaymakamı Hasan Şenses festivalin kültür hayatına çok önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. İstanbul İl Kültür Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, konuşmasında, Beyoğlu Belediyesinin yaptığı kültür ve sanat etkinliklerinin İstanbul'a hükmettiğini belirterek, "İstanbul'un kültür yöneticisi olarak Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ı kültür hayatımıza yaptığı bu hizmetten ötürü teşekkür ediyorum" dedi.

Bu festival örnek olmalı

Usta Gazeteci Doğan Hızlan ise festivalin sahaf kültürünün geliştirilmesine öncülük ettiğini söyledi:

"Bir yerde bir kitaba odaklandığınızda bir sahafa ihtiyacınız vardır. Sahaf hiç şaşmayan bir meydan saati gibidir. Bu festival gençlere sahafı anlatmak ve kitabı sevdirmek için çok önemli bir kültür hizmeti. Bu bakımdan Beyoğlu Belediyesi'nin düzenlediği sahaf festivalini çok önemsiyorum ve diğer belediyelere örnek olmasını diliyorum." 

Asırlık koleksiyonlar

Beyoğlu Sahaf Festivali'nde birbirinden değerli koleksiyonlar, eserler yer
alıyor. Kartpostallardan sigaralıklara, siyah beyaz hatıra fotoğraflardan
sinema afişlerine meraklısı için hayli ilginç ve değerli eserler festival
stantlarında satışa sunuluyor. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait hisse
senetleri koleksiyonları, Osmanlı tapuları, noter evrakları da
koleksiyoncuların ilgisini çekiyor. Eski çizgi romanlar raflardaki yerini
alırken, 1950'li yılların orijinal sinema afişleri, tarihi belge niteliğini
taşıyan Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplar
festivalde öne çıkıyor. Tarihi kişiliklerin, liderlerin imzalı evrakları,
mektupları da festivalde sergileniyor.

Müzayedeyi kaçırmayın


Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale, Kadıköy, Moda, Sarıyer, Ortaköy, Beyazıt, Şişli ve Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinden ve semtinden toplam 76 sahaf katılıyor. Birbirinden değerli koleksiyonların, asırlık kitapların ve eserlerin Taksim Gezi Parkı'nda kurulan stantlarda yerini aldığı festivalde bu yıl bir de kitap müzayedesi olacak. 100 değerli kitabın müzayedesinin yapılacağı festival 28 Eylül 2010 tarihine kadar açık kalacak. 2010 İstanbul Avrupa Başkenti vizyonunda en önemli kültür etkinliklerinden biri olan festival boyunca kitapseverler her gün saat 10.00-21.00 arası kitaplarla birlikte olma fırsatı bulabilecek.