BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aşırı sıcaklar çiftçiyi perişan etti

Çöl sıcakları sebebiyle Bursa'daki çiftçilerin tarım arazilerinde kullandıkları su miktarı, geçen yıla oranla iki kat arttı.

Abone ol

Bu yaz, aşırı sıcaklar sebebiyle sulama yapmak için motorlar ve traktörde kullanılan mazot da iki katına çıktı.

Çiftçiler artan borçları ve düşen mahsul fiyatları karşısında kara kara düşünüyor. Şehirdeki meyve ve sebze üreticileri aşırı sıcaklardan dolayı bu yıl geçen yıla oranla iki kat su kullandı. Gölbaşı, Demirtaş, Doğancı barajından ve yer altı su kuyularındaki suyun, elektrikli santrifüj veya mazotlu su motoru ile tarlaya taşınmasının karşılığı saatlik 30 liraya geliyor. Bir gün boyunca pompaların çalıştığını belirten Bursalı üreticiler, aşırı sıcak sebebiyle bir tarlanın ayda 10 kez sulandığını söyledi.

Kestel İlçesine bağlı Narlıdere, Dudaklı, Serme, Ağaköy başta olmak üzere en verimli arazi ve suya sahip 28 köyün üreticileri dertli. Şeftaliyi çiçek aşamasındaki soğukların vurduğunu söyleyen üreticiler, herkesin büyük umut bağladığı armutta aşırı sıcaklar sebebiyle oluşan lekenin fiyatları düşürdüğünü ifade etti.

Domates, biber ve patlıcanın sürekli su istediğinden yakınan, kazandıkları parayı suya ödediklerini anlatan bir çiftçi, "Tarlada patlıcanın kilosu 20, domates 35, salçalık yağ biberi 40 kuruştan alınıyor. Bir işçinin günlük ücreti ise 40 lira. Buna rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz. 5 dönümlük araziye 5 bin lira patlıcan fidesi parası ödedik. Karşılığında da 15 ton patlıcan ancak alacağız. 20 kuruştan satıldığı takdirde elimize 6 bin lira geçiyor. İşçilik, sulama, elektrik, mazot parası derken bu yıl halimiz perişan" dedi.

Meyve ve sebze üreticileri, 2005 yılından bu yana sürekli borçlandıklarını, böyle devam ederse ellerindeki tapulu arazilerin yeni sahiplerinin bankalar olacağını ifade ederek, "Biz köylü de arazimizin kiracısı olarak borç bitene kadar çoluk çocuk gece gündüz ter dökeriz. Sonrası daha ne kadar çalışabiliriz bilinmez. Tüm meslek kurumlarından daha çok çalışıyoruz ama bunun karşılığının zerresini alamıyoruz" dediler.