BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.401,83
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Asgari ücretliyi sevindiren çıkış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, partisinin asgari ücrete ilişkin görüşlerini açıkladı

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, parti olarak asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğine inandıklarını açıkladı.

Akkaya, yazılı açıklamasında, 2012 yılı için asgari ücretin tespiti amacıyla asgari ücret tespit komisyonu toplandığını ve görüşmelerin sürdüğünü anımsattı. 2012 yılında geçerli olacak asgari ücretin 29 Aralık tarihindeki toplantı sonucunda açıklanmasının beklendiğini ifade eden Akkaya, şunları kaydetti:

''Asgari ücret yıllardır ülke gerçeklerinin göz ardı edildiği bir ortamda belirlenmektedir. Bu nedenle hükümet ve sosyal taraflar arasında yapılan müzakereler artık asgari ücretli için umut olmaktan çıkmıştır. TÜİK, yıllardan beri ilk defa asgari ücretin, ağır işlerde asgari geçim indirimi hariç net 971 lira olmasını önererek ülkede çalışanların gerçekleriyle bir nebze de olsa tutarlı bir yaklaşım sergilemiştir. Açlık sınırının 992 lira, yoksulluk sınırının 3 bin 136 lira olduğu ülkemizde en azından asgari ücretlilerin açlık sınırına yakın bir ücret alması olumlu bir gelişmedir. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarından da anlaşıldığı üzere hükümet TÜİK'in tespitlerini dikkate almadan salt rekabeti etkilememesi gerektiğinden yola çıkarak yine çalışanları hüsrana uğratacak ve 2012 yılı için beklenen enflasyon oranı olan yüzde 3 yüzde 3 oranında zam yapılacağı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle CHP olarak, asgari ücretin tespitinde insanları sefalete mahkum eden ve ülke gerçeklerini hiçe sayan yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini düşünüyor, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğine inanıyoruz.''