BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Artık havada oturmak mümkün

Gün içerisinde bacaklarınız fazlasıyla yoruluyor mu? Bacaklara binen yükü azaltan bir mekanizma ile sandalye olmadan havada oturur gibi dinlenmeniz artık mümkün...

Abone ol

Fabrikalarda, montaj hatlarında, mağazalarda devamlı ayakta durarak çalışmak zorunda olan kişiler için ilginç bir ürün geliyor.

Ayrıca devamlı eğilip kalkmak zorunda olduğunuz bir mühendislik veya marangozluk göreviniz varsa, busandalyesiz sandalye sizin de işinize yarayacaktır.

Noonee isimli firmanın tasarladığı bu cihazın ismi “Chairless Chair”, yani sandalyesiz sandalye. Bu ürün son zamanlarda daha çok görmeye başladığınız dışiskelet türünden bir cihaz ama basitleştirilmiş ve sade bir alet. Kullanıcı bunu bacaklarına takıyor ve rahatlıkla yürüyebiliyor, hatta koşabiliyor.

Ama oturmak veya dinlenmek gerektiğinde mekanizmayı kitleyip, başka bir desteğe gerek kalmadan oturur pozisyonda durabiliyor.

Sandalyesiz sandalye bacaklardaki destekleyici mekanizma ile kullanıcının ağırlığını eklemlere ve kaslara değil, ayakkabı topuğuna doğru yönlendiriyor. Bu sayede farklı açılarda eğilmek ve yarım oturmak gibi, normalde destek olmadan çok kısa sürede yoracak hareketler mümkün olabiliyor.

Yaratıcı firma Noonee, İsviçre’deki ETH Zurich mühendislik üniversitesindeki “NCCR Robotics” laboratuarından çıkmış. Firmanın CEO’su Keith Gunura sandalyesiz sandalye fikrini, 12 yıl önce İngiltere’de bir fabrikada çalıştığı zaman bulduğunu söylüyor.

Uzun süre ayakta kalmak zorunda kaldığı durumlarda, altında görünmez bir sandalye olsa çok iyi olurmuş diye düşünmeye başlayan Gunura, nihayetinde bu noktaya kadar gelmiş.

Şu andaki prototip yaklaşık 2 kilogram ağırlığında ve 6 voltluk bir pil ile çalışıyor. Alüminyum ve karbon-fiberden üretilen cihaz, bir kişiyi tek şarjla 8 saat taşıyabiliyor. Şu anda kullanıcı istediği pozisyonda durabilmek için bir buton kullanıyor ama gelecekte cihazın akıllı bir versiyonu, durulacak pozisyonu tahmin edip otomatik olarak kilitlenebilecek.

Size dilediğiniz yerde oturma imkanı sunan ve aslında ayakta çalışan kişiler için oldukça sağlıklı bu ürünün görsellerine ve tanıtım videosuna ulaşmak için tıklayın.