BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.501,11
HABER /  GÜNCEL

Artık asla silinmeyecek!

İngiltere'de geliştirilen yeni bir teknikle artık bir silahın üzerindeki parmak izi silinse bile aylar sonra tekrar tespit edilebilecek.

Abone ol

Bir cinayetten sonra katil, silahın üzerinde parmak izini silse bile yakayı ele vermekten kurtulamayacak.

İngiliz uzmanlar yeni geliştirdikleri bir teknikle bir silah veya bıçağın üzerindeki silinen parmak izini aylar sonra bile tespit edebiliyor. Uzmanlar metal yüzeylerdeki kaybolan parmak izlerinde bu tekniğin yüzde 90'ın üzerinde bir verimle çalıştığını ileri sürdü. Silah temizlenmiş olsa bile bu teknik, onu kullanan zanlıyı ele verebiliyor.

Renkli bir toz kullanarak geleneksel parmak izi alma yönteminin DNA kanıtlarını yok etmesi mümkünken, bu yöntem o kanıtları sağlam bırakmayı hedeflemektedir. Mahkemelerde sadece olay yeri parmak izinin yüzde 10'u dikkate alınıyor ama uzmanlar bu yöntemin iki yıl içinde kullanılabileceğinden umutlu. Bu teknik izlerin kurtarılmasına iki kat daha fazla imkan tanıyor.

Bu yeni teknik İngiltere'deki Leicester Üniversitesi, Oxford ISIS Araştırma Merkezi ve Fransa'daki Laue-Langevin Enstitüsü uzmanları tarafından geliştirildi.

Leicester Üniversitesi'nden Prof. Robert Hillman bu yeni tekniğin iki yıl içinde İngiltere'de çalışmaya başlayabileceğini söyledi. Hillman "Bu teknik adli tıpçılara hem DNA hem de parmak izi tespiti imkanı tanıyor. Diğer metotolarla kanıtların tehlikeye atılmasının önüne geçiyor" dedi.