BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.499,38
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Arsa rayiç bedellerine zam

Ankara Etimesgut’ta Belediye tarafından alınan bir kararla ilçede arsa rayiç bedelleri yüzde 400 oranında artırıldı.

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde Etimesgut Belediyesi’nde toplanan komisyonun almış olduğu karara göre arsa rayiç bedellerine yüzde 300 ile 400 oranında yapılan artış ile korkunç bir zam geldi.

NE ANLAMA GELİYOR?

Arsa rayiç bedellerine yapılan bu zam oranı, arsa ve tarla vergilerinin de aynı oranda artışının yanı sıra inşaat harçlarına, emlak ve temizlik vergilerine kadar yüksek oranda zam gelmesi şeklinde yorumlanıyor. Geçtiğimiz yıl arsasına veya dairesine 500 lira vergi ödeyen bir vatandaş, yapılan zam sonrası 2.000 liraya yakın vergi ödeyecek. Aynı şekilde yeni bir inşaata başlayan müteahhit ise, aynı şekilde artan korkunç harç zamlarıyla karşılaşacak. Bunun sonunda ise Etimesgut’ta inşaat sektöründe görülen yatırımlarda yavaşlama gerçekleşecek. Bir diğer örneğe göre ise Etimesgut, Çankaya ile eşdeğer konumda tutuluyor.
Bu artışın bir başka anlamı ise, Etimesgut Belediyesi’nin borçlarını ödeyebilmesi için yine Etimesgutlunun cebine sarılması. Edindiğimiz bilgilere göre Belediyenin arsa vergilerinden yıllık 1 milyon liraya yakın geliri bulunuyordu. Yapılan zamla bu gelir 4 milyon liraya çıkacak.

BAŞKENT’TE EN YÜKSEK ARTIŞ ETİMESGUT’TA

Son yıllarda enflasyon oranında arsa rayiç bedellerinin artırıldığı Etimesgut Belediyesi’nde, bu yıl 4-5 katı artışla rekor bir zam gerçekleştirmesine tepkiler giderek artıyor. Konuyla ilgili bazı vatandaşların mahkemeye müracaat ederek fiyat artışıyla ilgili olarak dava açtıkları belirtilirken, bu yıl Sincan’da arsa rayiç bedellerinin % 8 oranında artırıldığı kaydedildi.

CHP’DEN YAZILI ÖNERGE

Konuyla ilgili olarak hafta başında yapılan Belediye Meclis Toplantısında CHP’li meclis üyeleri bir önerge verdiler. Belediye Başkanlığına verilen önergede ise şu konulara değinildi:
“Belediyemiz tarafından belirtilen arsa, arazi rayiç bedellerinin geçtiğimiz yıllara göre % 100 ve bazı bölgelerde ise bu rakamların çok daha üstüne çıkıldığı görülmüş, bu artış oranlarının ilçemizde emlak vergisi mükellefi olan vatandaşların İlçe Belediyemiz tarafından alınan emlak vergileri gerek Anakent Belediyesi tarafından alınan yol katılım, kanalizasyon, ASKİ su aboneliği katılım payları, arsa, bina rayiç değerleri üzerinden alındığında bölgemizde emlak mükelleflerine ve iş yapan müteahhitlere ekstra yük getirmektedir. Bunun için emlak, arsa rayiç bedellerinin ekonomik krizi de göz önünde bulundurularak yeni bir çalışmanın yapılabilmesi için konunun meclis gündemine alınması ve ilgili komisyonlara havalesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.”