BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Arıtmana CHPden flaş karar

Cumhurbaşkanı Gül'ün etnik kökeni hakkında iddiada bulunan Canan Arıtman için flaş bir karar çıktı. Bakın o karar ne?

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün etnik kökeninin Ermeni olduğuna ilişkin iddialarda bulunan CHP'li vekil Canan Arıtman, partisinden de tepki gördü. Arıtman, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın talimatıyla Disiplin Kuruluna sevk edildi.  CHP Disiplin Kurulu da Canan Arıtman’a uyarı cezası verdi.

Ancak Arıtman'a  verilen ceza sözlerinden dolayı değil, TV kanallarına izinsiz çıkmaktan dolayıydı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'a, 2 televizyonun ana haber bültenine grup yönetiminden izinsiz katıldığı için uyarı yazısı gönderildi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay imzasıyla gönderilen yazıda, şöyle denildi:

''18 Aralık 2008 tarihinde Star TV'de saat 19.00'da yayınlanan ana haber bülteni ile Habertürk TV'de saat 22.00'de yayınlanan ana haber bülteninde yer aldığınız izlenmiştir. Grup Başkanlığının 21 Ağustos 2007 tarihli ilgili yazısıyla (Grup üyelerimizin televizyon kanallarından aldıkları çağrıları grup başkanvekilleriyle gerekli mutabakat sağlandıktan sonra yanıtlamaları) bildirilmişti. 

Keza, bu konuda değerli milletvekillerimize ısrarla hatırlatılma yapıldığı malumunuzdur. Buna karşın yukarıda belirtilen televizyon programlarına hiçbir Grup Başkanvekiliyle görüşmeden ve mutabakat sağlanmadan katılmanız, grup içyönetmeliği ve grup disiplinine aykırıdır.

Bu eylemin tekrarı halinde içyönetmeliği ve grup disiplin hükümlerinin uygulanması zorunluluğu doğacaktır.''

ARITMAN NE DEMİŞTİ?

Arıtman, “Buna imza atan ve kendisini sözde aydın sanan isimler, Türkiye’den özür dilemelidir. Bu aymazlık değilse, vatan hainliğidir. Biz de bir bildiri yayınlayarak bunu kınayalım” dedi. Arıtman’a Komisyon Başkanı, AKP’li Murat Mercan ve MHP’li Deniz Bölükbaşı da destek verdi. Toplantının ardından VATAN’a konuşan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, aydınların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyaretinden cesaret aldıklarını iddia etti. Arıtman, “Cumhurbaşkanı’nın bu kampanyayı desteklediği görülüyor. Abdullah Gül, cumhurun, yani Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil. Cumhurbaşkanı’nın anne tarafından etnik kökenini araştırın görürsünüz” demişti.

BENİMKİ ÖNLEMDİ

Tepkiler karşısında geri adım atan Arıtman, dün yaptığı açıklamada etnik kimlik avcılığı yapmadığını öne sürmüş ve Benim burda amacım Sayın Cumhurbaşkanına saygısızlık haksızlık yapmak değil, görevini hatırlatmaktır. Ve Türkiye'nin geleceği için önleyici bir tedbirdir" demişti

AKP'LİLER ARITMAN'A ATEŞ PÜSKÜRMÜŞTÜ:
Kendi soyuna sopuna baksın

Mustafa Elitaş (AKP Grup Başkanvekili): Abdullah Beyin annesi, Kayseri'nin öz ve öz yerlisi. Annesinin seceresinin 500 yıl öncesinin Kayserili olduğu bilinir. Başkalarının geçmişine dil uzatanlar önce kendi geçmişlerine baksınlar.

Mehmet Tekelioğlu (İzmir Milletvekili-Gül'ün kız kardeşi Türkan Tekelioğlu ile evli):
Bütünüyle iftira. Çok adilik ve basitlik. Baykal'ın olaya el atmasını bekliyorum. Böyle bir ahlaksızlığı durdurmasını bekliyorum. Hiç bir belgeye dayanmıyor.

Ahmet Öksüzkaya (Kayseri Milletvekili):
Usule, edebe, adaba,
milletvekilliğine yakışmayan bir hareket. Abdullah beyin annesi, babası ve yedi sülalesinin nerede olduğu belli. Bunu söyleyenlerin kendi soyunu, soplarını araştırmasını istiyorum.

Murat Mercan (Eskişehir Milletvekili):
Çok çirkin, gerçek dışı ve olmayan beyanlarla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nı kimsenin itham etmeye hakkı yoktur.

Yaşar Karayel (Kayseri Milletvekili):
Devleti temsil eden birine böyle çirkin sözler söylemek bir milletvekilinin haddi de, hakkı da değildir. Ayıp ediyor. Önce kendi soyuna sopuna baksın. Bir hanımefendiye hiç yakışmıyor.

Taner Yıldız (Kayseri Milletvekili):
Bu tür birinin milletvekili olmasından mahcubiyet duyuyorum. Cumhurbaşkanının annesini, babasını çok iyi tanırım. Kınıyorum. Cahilliğini ortaya koyması için bu tür konulara girmesi gerekmez.