BIST 10.006
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.440,04
HABER /  POLİTİKA

Arınç'tan flaş tezkere açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanı'nın Bakanlar Kurulu'na bilgi vermesinin sınırdaki olaylarla ilgili doğrudan bir ilişkisinin olmadığını ifade eden Arınç, Bakanlar Kurulu'na tüm iç ve dış gelişmelerle ilgili kapsamlı bir brifing verildiğini söyledi.

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilere bilgi verdi. Arınç, Bakanlar Kurulu'nda tezkere ve çözüm süreciyle ilgili olarak iki önemli konunun görüşüldüğünü söyledi. Hükümetin, sürecin başarıyla sonuçlanması için tüm gücüyle çalıştığını söyleyen Arınç, kamu güvenliğinin bozulmasını isteyenlere bu süreç içerisinde izin verilmeyeceğini anlattı.

Çözüm süreciyle ilgili hazırlanan kanun üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyleyen Arınç, tamamlandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacağını anlattı.

Tezkerelerin rutin haline geldiğini; ancak bu kez hem Suriye hem de Irak konusunun birleştirildiğini ifade eden Arınç, ilgili tezkerenin Meclis'e gönderildiğini açıkladı.

İşte Arınç'ın açıklamalarından bazı satır başları;

"Toplantıda güneyimizde yaşanan olayların bugünü ve geleceği konusunda Genelkurmay Başkanımız brifing verdi.
 
Kapsamlı bir sunum oldu. Bakanlar Kurulumuz sayın Genelkurmay Başkanı'na sorular yönelttiler. Genelkurmay Başkanlığımızın Bakanlar Kurulumuza karşı sorumluluğu vardır.
 
Genelkurmay Başkanının yılda en az bir kez Bakanlar Kurulu'na kapsamlı sunum yapması kararlaştırıldığı. Bunun ilki bugün yapıldı.
 
Temmuz'da TBMM'den çıkarılan bir kanun var. Bu 6 maddelik kanundur. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bir çözüm süreci kurulu oluşturulacak.
 
Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili metin tek tezkere halinde Meclis'e gönderildi. Kapsamlı bir çalışma yapıldı. Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditler değerlendirildi.
 
Neleri kapsadığını kısa bir süre içinde göreceğiz. Güzel bir metin ortaya çıktı. Tezkere son derece kapsamlı oldu ve bir daha başka bir şeye ihtiyaç olmayacak.
 
Biz kararlı bir hükümetiz. Bizmi meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir. Tezkere yabancı askerlerin Türkiye'den geçişini ve Türk askerinin sınırdışına çıkmasını da kapsayacak.

OTOYOLLAR VE KÖPRÜLER ÜCRETSİZ

İdari bir kararla Cuma gününün yarım günü, bilindiği üzere tam gün tatil haline getirilmiştir. Bu bayramda da tüm otoyol ve köprülerdeki geçişler, ücretsiz hale getirilmiştir.

ASKER SINIR DIŞINA ÇIKACAK MI?

Bu konuda hazırlanan tezkere bir hayli kapsamlıdır. Güvenli bölgeler ve diğer konuların askeri ve diplomatik karşılığı vardır. Bizim görevimiz Türkiye'nin güvenliğini sağlamaktır. Yaşanan olaylar geniş biçimde ele alınmış ve sınır ötesi operasyon dahil tüm gerekli önlemler yer almıştır.

TEZKERELER DE NE VAR?

Irak ve Suriye ile ilgili hazırlanan tezkerede bazı örgütlerin isimleri yer almaktadır. Son yaşadığımız olaylar nedeniyle genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. Ancak gerekçe bölümde bazı örgütlerin isimleri yer almış olabilir. Bunları tek tek saymak mümkün değil. Suriye'de 50, Irak'ta ise 20 farklı örgütten bahsedilmektedir. Terör denildiği zaman şiddete, silaha dayalı örgütlerden bahsedildiği için tek tek sayılmamıştır.

KAPALI OTURUM YAPILACAK MI?

Kapalı oturum her zaman yapılabilir. Şart değildir; ancak talep edilmesi halinde iç tüzüğün ilgili maddesi gerekçe gösterilerek kapalı oturum kararı alınabilir. 

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'NİN DURUMU

Süleyman Şah Türbesi, bildiğiniz gibi 1921'den bu yana özel hükümler var. Lozan'da da bu yer almış bir husustur.

Türkiye her zaman o türbenin bulunduğu toprağın bizim olduğu her zaman ifade edilmiştir. IŞİD militanlarının yaklaştığı doğrudur; ancak halen oradaki askerlerimiz tüm techizatlarıyla görevdedir.

"IŞİD KAYDI MEVCUTTUR"

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda bir miktar asker bulunabileceği 1921'den bu yana Türkiye ile Fransa arasında yapılan bir anlaşma. Askerlerimiz Saygı Karakolu'ndaki görevlerine devam etmektedir. IŞİD'in karakola yaklaştığı doğrudur. 

Bir milletvekili hükümet IŞİD'le ilgili bir karar alınmamış gibi bir soru önergesi veriyor. 30 Eylül'deki Bakanlar Kurulu kararına göre, BM Güvenlik Konseyi'nin karalarıyla listelenen kişi ve kurumların bütün mal varlıkları dondurulmuştur.
 
Bu Bakanlar Kurulu kararı 10 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Irak El Kaidesi'nin mal varlığı dondurulmuş, IŞİD de mal varlığı dondurulacak örgütler arasında yer almıştır. Meraklılar ve tatmin olmayanların 10 Ekim'deki Resmi Gazete'ye bakmalarını salık veriyorum."