BIST 10.254
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,06
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan BDP'ye iğneleyici mesaj!

Hükümet sözcüsü Arınç yemin etmeyen CHP ve BDP'yi eleştirdi, çağrıda bulundu

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç yemin etmeyen hem CHP hem de BDP'yi eleştirdi.

CHP'nin yemin etmeme tavrı nedeniyle yaşanan manzarayı garip bir durum olarak niteledi, Pazartesi yapılacak Genel Kurul'da çıkıp andiçmelerini isteyerek "Parlamentodaki varlıklarını artık fiilen göstersinler" dedi.

Arınç Meclis'i boykot eden BDP'nin de Diyarbakır'da toplanmasını "Orada grup toplantısı değil çay toplantısı yapılır" diye eleştirerek, "Şiddeti tercih ederseniz Ankara'ya da gelmeye gerek yok. Siyaseti tercih edecekseniz siyasetin de demokrasinin de kalbi Meclis'tir. Bir an önce Meclis'e dönmelerinde ve gerçek siyaset dili konuşmalarında fayda var" değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, Kanal 24'te yayınlanan ''Ankara Masası'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemesiyle ilgili soru üzerine Arınç, parlamentonun çalışmalarını sürdürdüğünü ancak temsilde bir eksiklik olduğunu ifade etti.
Arınç, ''Milletten oy alarak seçilmiş milletvekili, ister BDP'de ister CHP'de olsun, özellikle CHP, sıralarında oturuyor, sessizce adeta dilsiz bir şekilde seyrediyor, isimleri okunuyor, varlıkları oraya 'yok' olarak geçiriliyor. Garip bir durumun içerisindeler. Yemin etmemeleri, parlamento çalışmalarına engel değil ama hoş bir durum da değil'' diye konuştu.

''CHP'nin böyle bir boykotu yapmakla hukuken de toplumsal psikoloji bakımında da partisinin prestiji bakımında da doğru bir iş yapmadığını'' söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

CHP MAHÇUP OLMAMAK İSTİYOR

''Onlar da sanki bir jest bekleyerek, 'bize bir şeyler söyleyin, bir şey yapmanız mümkün değil ama bizi anladığınızı ifade edin, bize biraz hak verecek konularda bir kaç cümle söyleyin, hoşumuza gitsin. Biz de bir dönüş yapmak istiyoruz ama onurlu bir dönüş olsun, mahcup olmayalım' havası içerisindeler. Doğrusu onları da anlayışla karşılamak gerekir. Biz girmelerini, andiçmelerini ve parlamento çalışmalarında aktif görev almalarını arzu ediyoruz. Umarım yarın Hükümet Programı üzerindeki müzakerelerden önce, her defasında olduğu gibi Sayın Başkan 'Andiçmek isteyen var mı?' diye sorduğunda çıksınlar andiçsinler ve parlamentodaki varlıklarını artık fiilen göstersinler.''

GRUP TOPLANTISI TBMM'DE OLUR, DIŞARDA ANCAK ÇAY TOPLANTISI

''BDP'nin dışlandığını düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de Arınç, ''Kesinlikle dışlanmadılar ama onlar kendilerini hep dışarıda tuttular'' diyerek, bunu BDP'nin kendisinin istediğini savundu. Arınç, ''Biz artık grup toplantısını Diyarbakır'da yapacağız diyen bir insana ne denebilir?'' dedi.

Anayasal anlamda siyasi partilerin grup toplantılarını ancak TBMM'de yapabileceklerini, dışarda ancak çay toplantıları yapılacağını söyleyen Arınç, Diyarbakır'da bir sinema salonunda veya bir başka kapalı mekanda yapılan toplantının, hiçbir zaman grup toplantısı sayılmayacağını ifade etti. Arınç, ''Onlar artık parlamenter. Bir parlamenter, artık şiddeti reddeden, siyaseti tercih eden bir konumdadır. Şiddeti tercih ederseniz Ankara'ya gelmeye de gerek yok. Siyaseti tercih edecekseniz, siyasetin de demokrasinin de kalbi Meclistir. Bir an önce Meclise dönmelerinde ve gerçek siyaset dilini konuşmalarında fayda var'' diye konuştu.

DİCLE İÇİN GERİ DÖNÜŞ YOK

Bülent Arınç, bir soru üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hakkında kesinleşmiş hapis kararı bulunduğu için milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle hakkında yargı sürecinin tamamlandığını, ''Hatip Dicle Meclise dönsün'' diye beklemenin hukuken mümkün olmadığını kaydetti. Dicle'nin gelecek seçimde aday olabilmesi için yasa ve anayasa değişiklikleri yapılması gerektiğini anımsatan Arınç, ''Dicle'nin milletvekili seçilebilmesi için, milletvekili olmasını engelleyen yasa maddelerinin temizlenmesi gerekeceğini'' ifade etti.

TUTUKLU VEKİLLER İÇİN TCK DEĞİŞEBİLİR

MHP ve CHP'li tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili bir soru üzerine Arınç, bu kişilerin tahliye edilmemelerinin bir yargı kararı olduğunu, yargı kararından dolayı AK Parti'nin veya parlamentonun sorumlu tutulamayacağını söyledi. Tutukluluk kararının kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme de yapılamayacağını vurgulayan Arınç, bu yönde yapılacak bir düzenlemenin, özel, kişiye özgü olacağını, eşitlik ilkesi sebebiyle Ergenekon soruşturmasından veya başka nedenlere tutuklu bulunanların dışarı çıkmasına neden olacağını belirtti.

''Bu kişiler niçin tahliye edilmiyorlar?'' sorusunun yargıya sorulabileceğini söyleyen Arınç, ''Bunu benim hükümet olarak gerçekleştirmem mümkün değil. 'Tahliye edilsinler' noktasına bir düzenleme, yargıya müdahale olur. Ancak yine Anayasa ve yargılandıkları ceza maddelerinin itibariyle Türk Ceza Kanunu'nun değiştirilmesi gündeme gelebilir'' dedi.