BIST 10.174
DOLAR 32,30
EURO 35,02
ALTIN 2.458,30
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'a göre Türkiye ABD'den ileride

Bakan Arınç, Türkiye'deki sağlık sisteminin Amerika'dan da ileri seviyede olduğunu söyleyerek açıklardan şikayet etti.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bütçenin geçen yıl açık verdiğini, bu yıl da bütçede açık olacağını düşündüklerini belirterek, “En büyük açığımız sosyal güvenlikte. Bu, bile bile bir açıktır. Sosyal güvenlikte bu kara delikler devam ediyor. Sosyal güvenlik ve sağlık giderleri dışında, bütçede başka açığımız yoktur” dedi.

Özellikle sağlık mensuplarının birbirleriyle tanışmasını ve dayanışma içinde olmasını isteyen Arınç, Türkiye'nin pek çok yerinden doktorların özellikle son yıllarda Afrika'ya ciddi sağlık hizmetleri sunduğunu, çok fakir yoksul ülkelerin tercih edilerek, burada kimsenin yapmadığını yaparak, onlara el uzattıklarını kaydetti.

“Sağlık açısından o insanlara gidilmesi, onlara kimsenin yapmadığını yaparak, el uzatarak, 'Biz size yardım için geldik' denilmesi hakikaten büyük bir harekettir” diyen Arınç, o insanların belki ilk kez bir beyazın kendilerine yardım için el uzattığını gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Afrika yeniden keşfediliyor. 'Kara kıta' denilen bu talihsiz kıtanın yıllardır sömürülen topraklarına Türkiye'den güzel insanlar gidiyor. Bu milletimizin asaletidir, büyüklüğüdür. Onlar Türkiye'yi tarihten gelen bir hayranlıkla hala yad ediyorlar. Yüzyılın iyilik hareketlerinden birini yapıyorsunuz. Kimsenin de bunu hafsalası almıyor. Yeni Gine, Mozambik, Madagaskar neresidir? Dünyada harita üzerinde yerlerini bile zor bulacağımız yerlere Türkiye 2005 yılından beri Afrika'yı hedef olarak belirledi ve bu sene çok şükür 2009-2010 itibariyle Afrika'da 12 tane büyükelçilik açıyoruz. Diplomatik ilişki kuruyoruz. Bunlardan biri de Uganda'dır. Buraya ilk büyükelçi geçen hafta gönderdik ve THY ilk defa Entebbe'ye uçak seferleri koyuyor. Nisan ayı itibariyle bu başlayacak ve ilk yolcular olarak gideceğiz. Türkiye ile Uganda arasındaki ekonomik kurul çalışmalarını başlatacağız. Türkiye prestijli işlere devam ediyor.”

BÜTÇEDEKİ AÇIKLAR

Türkiye'de sağlık sektöründe çok ciddi dönüşüm, reformların yaşandığını, dünyanın etkilendiği ekonomik kriz sürecinde bile Türkiye'nin sağlık hizmetlerine yatırım yaptığını kaydeden Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Arınç, 5 yıldızlı sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götürmek için çalıştıklarını söyledi.

“Köhnemiş sırtımızda yük haline gelmiş sağlık sisteminden dinamik bir sağlık sistemine geçiyoruz” diye konuşan Bülent Arınç, şöyle devam etti:
“Hasta haklarının konuşulduğu döneme geçiyoruz. Her şey dört dörtlük olmayabilir. Büyük reformların zaman zaman hataları da olur, sorun da olur. Ama bunları yaşayarak ve süreci devam ettirerek göreceğiz. Tam Gün Yasası kabul edildi. Beğenen var, beğenmeyen var. Elbette eleştirilebilir ama bu da büyük bir reformdur. Hastanın karşısında bir doktor bulabilmesinin, hastaneleri doktorlarla daha takviye etmenin yolu olarak görüyoruz. Yeterli mi? Elbette olmayabilir. Bir global krizden geçerken dünya, Türkiye de etkilerini görüyorken ülkede çarklar dönüyor. Bakanlar Kurulu'na girdiğim için biliyorum. Geçen yıl bütçe bir açıkla gitti. Bu sene de bütçede açık olacağını düşünüyoruz. En büyük açığımız, sosyal güvenlikte. Onun en büyük payı sağlık giderlerinde. Az değil, 30 katrilyon bir açıktan bahsediyorum. Bu, bile bile bir açıktır. Türkiye'de suiistimale açık çok yerler var maalesef. Yeşil kart nasıl suiistimal ediliyorsa, kara delik adeta. Sosyal güvenlikte bu kara delikler devam ediyor, ama biz yeter ki halkımız iyi bir sağlık hizmeti alsın, üzülmesin, geçmişte olduğu gibi sedye üstünde kalmasın, en mükemmel teknolojiyle en iyi tedaviyi yakalasın ve kendisinden hiçbir zaman, 'Sen şundan mısın? Bundan mısın?' diye sorulmasın, diyerek bütün bu açıklara bugüne kadar müsamaha ettik. Bazı konularda tedbirimizi elbet alacağız. Suiistimal kapılarını kapatmamız lazım. Bütçede başka bir açığımız yoktur. Sosyal güvenlik ve sağlık giderlerinin dışında. Neden buna katlanıyoruz? 70 milyon insan daha sağlıklı güzel hizmetler alabilsin diye.”

“TÜRKİYE'DEKİ SAĞLIK SİSTEMİ ABD'DEN DAHA İYİ”

Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Arınç, eskiden Türkiye'de parası olanların sağlık hizmeti için yurt dışına giderken, artık Türkiye'ye yurt dışından hastaların geldiğine dikkati çekti.

ABD'ye gittiğinde, “Türkiye'deki sağlık sisteminin ABD'deki sağlık sisteminden daha iyi olduğunun” söylendiğini ifade eden Arınç, “Ben onların yalancısıyım. ABD'de sadece 3 tane ismi geçen kliniğin dışındaki bütün hastaneler Türkiye'den çok daha geride. Acil hizmette Türkiye onlardan daha iyi. 'ABD'de acil servise biri gelecekse bir haftadan önce yüzüne bakan olmaz' diyorlar. Bizim bütün hastanelerimiz acil servisleriyle ünlü. Gittiğinizde sizi karşılayan, gayret gösteren sistemin içindeyiz. Biz çok iyi bir noktadayız” diye konuştu.

Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Emin Şimşek ise derneğin faaliyetleri hakkında Bakan Arınç ve diğer katılımcılara bilgi verdi. Son iki yıldır Tanzanya'ya sağlık hizmeti götürdüklerini belirten Şimşek, bu faaliyetlerin süreceğini söyledi.

Derneğin açılışına, Arınç'ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç ve çok sayıda davetli katıldı. Bülent Arınç, Vali Kıraç ve Güvenç, kurdele keserek derneğin hizmet binasını hizmete açtılar.