BIST 10.315
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.407,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç Kampoçya'da üniversite açtı

Bakan Arınç, Kampoçya'da kurulan Türk üniversitesinin açılışını gerçekleştirdi!

Abone ol
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kamboçya'da Zaman Üniversitesi'nin açılış yemeğine katıldı.
Nagaworld Oteli'nde düzenlenen yemeğe Bakan Arınç ve eşi Münevver Arınç'ın yanı sıra Kamboçya Başbakan Yardımcısı Dr. Sok An, Kamboçyalı bakanlar ve 750 davetli katıldı.
Bakan Arınç, yemekte yaptığı konuşmada, bu ziyaretinin anlamlı ve çok önemli olduğunun altını çizerek, "Güzide bir kurumumuzun açılışını yapıyoruz. Bu bize gurur veriyor ve inanın Kamboçya'yı bizim için anlamlı kılan en anlamlı husus burada bir Türk üniversitesinin açılmış olmasıdır" dedi.

Bütün okulların bu ülkelerde en nitelikli eğitimi vermek istediklerini belirten Arınç sözlerine şöyle devam etti:

"Amacımız bu ülkenin gençlerine hizmet etmektir. Onlara iyi bir eğitim vermektir. Kamboçya'nın geleceğini o güzel gençlerin ellerinde, omuzlarında yükseltmektir. İnanıyoruz ki Kamboçya'nın değerli evlatları bu üniversitelerde çok iyi eğitim alacaklar, ülkelerine hizmet edecekler, ülkelerini yükseltmeye çalışacaklar ve yakın bir gelecekte Türkiye ile Kamboçya arasında dostluk köprüleri oluşturacaklar. Biz onları çok seviyoruz. Onların memleketlerine hizmet etmelerini istiyoruz ve büyüdükleri zaman Türkiye'yi de hatırlamalarını, Türkiye'ye de sevgi duymalarını bekliyoruz."
Siyasetçiler olarak burada yatırım yapanların kendilerinin işlerini kolaylaştırdığını vurgulayan Arınç, "Benim 10 sene sonra geldiğim yere siz 10 sene önce gelmişsiniz. Bu tesadüf değil. Bu muhteşem bir olaydır" diye konuştu.

Kamboçya'nın geçmişte yaşadığı trajediyi de hatırlatan Arınç, şunları söyledi:
"Geçmişte hayatını kaybetmiş Kamboçyalıların çocukları ve Kamboçyalılar hiç endişe etmesin, üzülmesinler. Yeni nesil Kamboçyalı daha iyi eğitim alacak, daha güzel bir nitelikle yetişecek. Bu çocuklar fıtraten tertemiz yaratılmış güzel yavrular. Onlara eğer iyi bir eğitim verilebilir ve hem Kamboçya'ya hem de dünyaya kazandırılırlarsa bunlardan kavga çıkmaz, bunlardan savaş olmaz, bunlardan terörist yetişmez ve dünya barışı fayda görür. Bizim yaptığımız eğitim hizmetlerinin dünya barışına çok büyük katkı yapacağını hepiniz göreceksiniz, görüyorsunuz."

Konuşmasında Kamboçya ile ikili ilişkilere de değinen Bakan Arınç, Kamboçya ile henüz diplomatik ilişkilerinin olmadığını, Kamboçya ile Türkiye arasında üst düzey ziyareti ilk olarak kendisinin gerçekleştirdiğini söyledi.

Şu anda 25 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin 100 milyon dolara çıkarılması gerektiğini de kaydeden Arınç, "Biz burada yatırım yapmak istiyoruz. Bütün yatırımların, bütün ticaret hacmimizin artması için hukuki altyapıyı hazırlamak istiyoruz. Çifte verginin önlenmesi anlaşması yapmamız lazım, karşılıklı yatırımlarımızın güçlenmesi anlaşması yapmamız lazım" diye konuştu.

Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sok An da yaptığı konuşmada, Zaman okullarının sadece
Phnom Penh'de insan kaynaklarına değil, Kamboçya ile Türkiye arasındaki dostluğa da yardımcı olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Zaman okullarında öğrenim gören öğrenciler Türkçe ve yerel dilde şarkılar söyleyerek salondakileri coşturdu.