BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Arena'yı bırak Adana'ya bak Tayyip bey!

Yürüme engelli bir kadın, kimse yardım etmeyince merdivende ve koridorda onlarca kişinin arasından emekledi.

Abone ol

Türk Telekom Arena Stadı'nda kendisini ıslıklayanların peşine düşen Başbakan Erdoğan'a Adana'dan, "Arena'yı bırak, Adana'ya bak" dedirtecek türden bir görüntü geldi.

Adana'da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniği'ne giden yürüme engelli bir kadın, kimse yardım etmeyince merdivende ve koridorda onlarca kişinin arasından emekledi. Onlarca hastabakıcının, yüzlerce vatandaşın gözü önünde yerlerde sürünen kadın, ağladı olmadı, süründü olmadı, altını ıslattı yine kimsenin kılı kıpırdamadı..

Engelli kadının yanından geçen doktor ve hemşireler ise seyretmekle yetindi. Muayene gittiği doktor ise kadını sıra var diye bekletti. İl Sağlık Müdürü ise utancı görmeyerek 'provokasyon' demekle yetindi.

Bakın 70 milyonun yüreğini sızlatan utanç verici o olay nasıl gelişti:

Adana'da yürüme engelli bir kadın Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin göz polikliniğinden randevu alarak muayene olmaya geldi. Kızıyla gelen kadın göz polikliniğinin bulunduğu ikinci katına çıkmak istedi. Engelli merdiveni olmadığı için merdivenleri sürünerek ikinci kata çıktı. Güçlükle ikinci kata çıkan yaşlı kadının kızı sedye ve tekerlekli sandalye için yardım istedi, ancak kimse ilgilenmedi. Yürüme engelli kadın bir süre oturup bekledi.

CEP TELEFONUYLA ÇEKİLDİ

Daha sonra vatandaşların engelli kadının bekletilmemesi için doktorlarabaşvurmasıyla muayene odasına çağrıldı. Ancak kadın muayene odasına emekleyerek gitti. Muayene olmak için sıralarını bekleyen vatandaşlar da gördükleri karşısında dayanamayarak tepkilerini dile getirdi. Kadınlar orada bulunan gençlere de "Cep telefonuna çekin televizyona verin" dedi. Gençler, yürüme engelli kadının yürek burkan görüntülerini çekmeye başladı.

ANNEMİ NASIL TAŞIYAYIM

Engelli kadın emekleyerek, muayene odasına kadar gitti. Kadının kızı ise gözyaşları içinde hastanede asansör ve tekerlekli sandalye olmamasına tepki göstererek, "Ben annemi nasıl taşıyayım" diye konuştu.

Yaşanan bu olayı cep telefonu kamerasıyla görüntüleyen Serkan Balmak (24) ise saat 14.30'a göz polikliniğinden randevu aldığını hastaneye gidip sıra beklerken saat 15.00 gibi merdivenlerden bir ağlama sesi geldiğini belirterek,"Merdivene yönelince kadının süründüğünü gördük. Altına pislemiş bir vaziyette yukarıya doğru sürünerek çıkıyordu. O an yanından iki tane hasta bakıcı da geçti. Kadın ağlayarak sedye ve tekerlekli sandalye istiyordu herkesten, kimse bakmıyordu. Bakmayınca sıra bekleyen kadınlar 'bunu çekin televizyonlar verin ancak bunlar o zaman işini yapar' dediler. Biz de cep telefonuyla görüntü çekmeye başladık. Emekleyerek muayeneye gitmesini çektim. Engelli kadını doktor 'sırada bekleyenler var' diye almadı. Daha sonra bekleyenler itiraz edince kadını içeri çağırdılar o da emekleyerekmuayeneye gitti" dedi.

ÇIKIŞTA TEKERLEKLİ SANDALYE

Muayene odasına emekleyerek giren kadının tekerlekli sandalye ile çıkartıldığını kaydeden Balmak, "Biz bu görüntüleritelevizyonculara vereceğiz dediğimiz için muayene olduktan sonra kadını tekerlekli sandalye ile çıkarıp götürdüler.Doktor, 'Ben bu kadını buradan sürünerek çıkartmam. Hemen tekerlekli sandalye ve sedye bulunacak' dediği için tekerlekli sandalye getirildi. Sonra kadın çıkartıldı ancak bu anları güvenlik görevlileri bize çektirmedi. O kadının yerinde yaşlanınca ben de olabilirim, annem, babam da olabilir. Elimizde imkan varken neden bunu kullanmıyoruz. O kadını görünce vicdanım sızladı. Kimin olsa onun vicdanı sızlardı."

PROVOKASYONMUŞ!

Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise olayın bir provokasyon olabileceğini belirterek, "Ben böyle bir şey olacağına inanmıyorum. Tamam hastane 1956 yılında yapıldığı için engelli merdiveni ve asansörü yok fiziki şartları yetersiz ancak hasta bakıcıların sedye ve tekerlekli sandalye vermeyeceğini zannetmiyorum. Bu görüntüler öğle saatinde çekilmiş görüntülere benziyor. Çünkü ortalıkta bir tana hasta bakıcı yok. Bu kadın öğle arası beklediği için biran önce muayene olabilmek için böyle bir yola başvurmuş olabilir" dedi.

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin TOKİ tarafından yaptırılan 400 yataklı hastaneye taşınacağını bu nedenle fiziki şartlarının iyileştirilmediğini anlatan Kemik, "Bu olayı yine de araştıracağız. Ancak bizim bütün polikliniklerimizde tekerlekli sandalye ve sedye hazır bulunur. Hasta bakıcılar bu tür hastalara hizmet eder. Ben gerekli incelemeyi başlatacağım. Ancak bu görüntü de kasıt olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI: DEFANSA GEÇMİYORUZ, GEREKEN YAPILACAK

Sağlık Bakanlığı görüntülerin ortaya çıkmasının üzerine hemen harekete geçti. Bakan Akdağ’ın talimatıyla olayın incelenmesi ve sorumluların tespiti için müfettiş görevlendirildi.

İnternethaber’e konuşan Bakanlık yetkilileri, “Sayın Bakan’ın talimatıyla soruşturma başlatıldı. Müfettiş yola çıktı. Hasatenin poliklinik durumu, olaya neden olan gerekçeler, ihmali olanlar tespit edilecek ve gereği yapılacak” dedi.

Yetkililer hastane müdürünün “Provokasyon olabilir” yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, “İl Sağlık Müdürünün böyle bir açıklaması olmuş, ancak bizim için önemli olan orada engelli bir kadının sürünüyor olmasıdır. Yetkilileri savunma, defansa geçme veya bazı ihmalleri halının altına süpürme gibi bir durum olamaz. Gereken neyse yapılacak” denildi.

DRAMIN ARKASINDAKİ İHMAL! 

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ilk incelemeye göre yaşanan olayın arkasında hastaneye yeni tahsis edilen, ancak tedavi hizmeti için henüz hazır hale getirilmemiş bir hizmet binası var. Sağlık Meslek Yüksekokulu'ndan hastaneye tahsis edilen bina poliklinik hizmetlerine uygun hale getirilmeden çalıştırılmaya başlanmış. Öyle olunca ana hastane binasından ayrı olan ve içinde asansörün de bulunmadığı yerde bu dram yaşanmış.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre olay şöyle gelişti:

Engelli kadın saat 10.30 gibi özürlülük raporu için hastaneye geldi. Rapor için çeşitli polikliniklerden bilgi alınması gerekiyor. Kadın hastanenin ana binası içinde bu işlemlerini , tekerlekli sandalye ve sedye üzerinde yapıyor. Göz polikliniğinde de benzer bir işlem yapılması gerekiyor. Ancak poliklinik asansörün de olmadığı hastaneye yeni katılan bir bölümde yer alıyor. Engelli kadın da o binadaki işlemini yapmak için gidince tekerlekli sandalye ve sedye gibi işini kolaylaştıracak araçları da alamayınca bu dram yaşanıyor.

BAŞHEKİM'DEN AİLENİN EVİNE ZİYARET

Üzücü olayın televizyonlarda yayınlanmasından sonra İl Sağlık Müdürü ve hastane başhekimi engelli ailenin evine ziyarette bulundu. Yaşanan dram bir de ailenin anlattıklarıyla rapora geçti. Bakanlık'ın soruşturmasını en kısa sürede sonuçlandırması bekleniyor.

İŞTE O ANLAR

:   Etiket: