BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.412,00
HABER /  DÜNYA

Arazi kavgalarının sebebi, ’’toplulaştırma’’

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Çöltepe, Göltepe ve Körtepe köylerinin sakinleri, 2010 yılında başlayan arazi toplulaştırmalarında yapıl...

Abone ol

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Çöltepe, Göltepe ve Körtepe köylerinin sakinleri, 2010 yılında başlayan arazi toplulaştırmalarında yapılan çalışmaların tıkandığını belirterek, çizilen projeler gerçekleşirse arazi kavgalarından kaynaklı ölümlerin artacağını söylediler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2010 yılında başlatılan arazi toplulaştırmalarında, miras yoluyla parçalanan arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesinin işlemesi amaçlanıyor. Bu plan çerçevesinde, proje çalışmalarına başlayan Bakanlığın projeleri yürütmek üzere özel şirketlerle anlaştığını aktaran köy sakinleri, bu şirketlerin hazine arazilerini işletip kira veren köylülerin elinden alıp hak etmeyen insanlara verdiğini savundu. Yapılan bu çalışmaların bölgede arazi anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan kavgaları arttıracağını savunan Gültepe köyü eski muhtarı Kadri Camcı, “Bugüne kadar bir çok can gitti. Bu ölümlerin önü kesilmek isteniyorsa toplulaştırma çalışmaları adil bir şekilde yapılmalıdır” dedi. Toplulaştırma projelerini yürüten firmaların işi başlarından savıp kendilerine dolaylı yoldan gidin birbirinizi öldürün dediğini savunan Camcı, eşit ve adil bir şekilde çalışmaların yürütülmesini istediklerini kaydetti.

’’ARAZİMİN BAŞKASININ EKMESİNİ MÜSAADE ETMEM’’
Gültepe köyü sakini M. Emin Sarı ise, toplulaştırmadan önce tarlasının kanal altında ve sulu olduğunu belirterek, toplulaştırmadan sonra kendisine kanal üstünden susuz bir tarla verildiğini söyledi. Toplulaştırma olsa dahi arazisini başka birinin gidip ekmesine müsaade etmeyeceğini aktaran Sarı, "Son çare diğerleri gibi bizde gidip birbirimizi öldürürüz. Bu iş eğer düzenli bir şekilde yapılmaz, adil bir birleştirme gerçekleştirilmez ise akrabalar arasına kan girecek. Yetkililerden ricamız bu işe bir el atın. Yoksa kardeş kardeşle kanlı duruma gelecek ve kimse bu işin sonunu getiremeyecek” diye konuştu.

VERGİ VERDİĞİM HALDE, TOPLULAŞTIRMA YÜZÜNDEN TAPUYU ALAMIYORUM
35 yıldır vergisini ödediği tarlasının tapusunu almak için kalan borcunu ödediği halde toplulaştırma nedeniyle tapusunun verilmediğini kaydeden Mesut Demirtaş ise, “Ben tapumu almayı beklerken benim tarlam komşu köylerden birine verildi. Bütün kira bedelini ödediğim halde neden benim tarlam, gidip kendi köyümden bile değil komşu köyden birine veriliyor. O adam eğer gelip benim tarlamı ekmeye kalkarsa ben artık yasal yolları bırakıp kendisiyle başka türlü konuşacağım” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileriyse konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
(İHA)