BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

Arap ülkeleri IŞİD hava saldırılarına katılabilir

ABD'li yetkililer bazı Arap ülkelerinin IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini belirtti. Ancak herhangi bir ülkenin düzenleyeceği hava saldırılarının öncelikle Irak hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.

Abone ol

ABD'li yetkililer bazı Arap ülkelerinin Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini belirtti.

Ancak herhangi bir ülkenin düzenleyeceği hava saldırılarının öncelikle Irak hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.

Orta Doğu turunu tamamlayarak bugün Paris'te düzenlenecek olan Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Fransa'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Arap ülkelerinin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona desteğinden 'son derece memnun olduğunu' ifade etti.

Yaklaşık 40 ülkenin katıldığı IŞİD karşıtı koalisyonda 10 Arap ülkesi bulunuyor.

Ancak bölgede farklı görüşler de var.

Suriye'nin Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mekdad BBC'nin sorularını yanıtlarken, "Daha önce teörizme destek vermiş olan Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar gibi ülkelerle işbireliği yaparak terörizme karşı mücadele edemezsiniz" dedi.

Suriye, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda Esad rejiminin de bulunması gerektiği ve Suriye'nin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Mekdad'a göre ABD Başkanı Barack Obama'nın planı oldukça sorunlu.

Mekdad, "Washington'un stratejisi birçok önemli detayı atlıyor. Suriye uzun süredir bu terörist gruplara karşı savaşıyor ve herhangi bir koalisyonun da merkezinde olması gerekiyor" dedi.