BIST 10.155
DOLAR 32,36
EURO 34,72
ALTIN 2.392,87
HABER /  GÜNCEL

İsveçte iktidar partisi seçimi kaybetti

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt genel seçimlerde yenilgiye uğradıklarını ve hem Başbakanlık görevinden hem de merkez sağ partisi liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. Seçimi kazanan Sosyal Demokratlar ise göçmen karşıtları ile koalisyonu görüşecek.

Abone ol

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt partisinin genel seçimlerde yenilgiye uğradığını ve hem Başbakanlık görevinden hem de parti liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

İktidardaki merkez sağ parti açıklanan ilk sonuçlara göre seçimde oyların yüzde 39,1'ini alabildi.

Ana muhalefetteki merkez sol partinin oy oranı ise yüzde 43,7 oldu.

Ancak bu oran merkez solun tek başına iktidara gelmesi için yeterli olmayacak. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından koalisyon görüşmelerinin başlaması bekeniyor.

Gelen ilk sonuçların ardından bir açıklama yapan Başbakan Fredrik Reinfeldt, "Merkez sol seçimde bizden daha fazla oy topladı. Yarından itibaren hem Başbakanlık görevinden istifa edeceğim hem de hükümetin istifasını sunacağım" dedi.

İsveç'te Sosyal Demokratların iktidara gelmnesi 'normale dönüş' olarak tanımlanıyor. Ülkede 1920'den bu yana merkez sol partisi hiç bu kadar uzun süre muhalefette kalmamıştı.

Koalisyon arayışları

Başbakan Reinfeldt'in önderlik ettiği sağ eğilimli koalisyonun iktidara gemesinden bu yana İsveç'te gelir vergisi ve ticari vergilerde indirimlere gidildi. Ayrıca varlık vergileri de tamamen kaldırıldı. Bunun karşılığında kamunun sosyal hizmet harcamalarında kesintiye gidildi.

Reinfeldt döneminde kamuya ait bazı şirketler de özelleştirildi.

Başkent Stokholm'de oyunu kullandıktan sonra konuşan Sosyal Demokratların lideri Stefan Lofven, "İstihdam, eğitim ve sosyal refah gibi ana gündem maddelerine odaklanmış durumdayız" dedi.

Yine Stokholm'de oyunu kullanan Reinfeldt ise ekibinin çok iyi bir seçim kampanyası dönemini geride bıraktığını vurguladı.

Sosyal Demokratların iktidara gelebilmek için parlamentonun gömen karşıtı sağcı kanadıyla masaya oturup koalisyon ihtimalini görüşmesi gerekecek.

Göçmen karşıtı hareketin seçimden yaklaşık yüzde 13 oyla üçüncü en güçlü parti olarak çıkması bekleniyor.

Partinin lideri Jimmie Aakesson "Şimdi ipler bizim elimizde" diye konuştu.

İsveç sadece bu yıl ülkeye Suriye, Eritre, Somali, Afganistan ve Irak'tan yaklaşık 80 bin iltica talebinin gelmesini bekliyor. Bu sayı 1992'den bu yana en yüksek oran olarak kabul ediliyor.