BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Arap ülkeleri cam simidi oldu

Global kriz nedeniyle ihracatta düşüş var. Türkiye bu felaketten Arap ülkeleri sayesinde aşacak.

Abone ol

Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, ABD'de başlayan ve tüm ülkeleri etkileyen küresel krizin Türkiye'nin ihracatını da olumsuz etkilediğini belirterek, Avrupa'da kaybedilen ticaret hacminin Arap ülkelerine yönelinerek aşılmaya çalışılacağını söyledi.

Merkezi Mersin'de bulunan derneğin başkanı Narin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 460 milyonluk nüfusa sahip 29 ülkeyle ticari, sosyal ve kültürel bağların güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla yola çıktıklarını, bu kapsamda kuruldukları günden bu yana geçen 5 yıllık zamanda, önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2008 yılında 127 milyar dolarlık ihracat, 200 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatan Narin, şöyle devam etti:

''Söz konusu dönemde Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine 30 milyar dolar ihracat, 17 milyar dolarlık ithalat yaptık. Yani Türkiye'deki dış ticaret işlem hacminin yüzde 15'ini sorumluluk dahilimizdeki ülkelere gerçekleştirdik.''

2009 yılında bu oranı yüzde 25'e çıkarmak için çaba göstereceklerini ifade eden Narin, şöyle konuştu:

''Geçen yılın ortalarında ABD'de başlayan kriz, Avrupa ülkelerine ihracatımızı sekteye uğrattı. Burada kaybettiğimiz ticaret hacmini, 2009 yılında başta Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleriyle gidereceğiz.

Bu kapsamda, beklentimizi gerçekleştirebilmek adına, ülkeler arası ikili görüşmeleri ve diyalogları artırmalıyız.''

2009 yılı ihracatının geçen yılın üzerine çıkacağının tahmin edildiğini vurgulayan Narin, hedeflerin de bu yönde belirlendiğini ifade etti.

Arap ülkeleri içerisinde 2008 yılında 7 milyar dolarla en çok ihracat yapılan ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri olduğuna dikkati çeken Narin, ''İhracatın geliştirilmesi için hedefimizi bir ülkeyle sınırlı tutmuyoruz. Ancak, lokomotifin Körfez ülkelerinden oluşmasını bekliyoruz'' diye konuştu.