BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Vekil maaşına ek pirim geliyor

Şimdi sıkı durun! Milletvekili maaşına ek prim için kollar sıvandı. Gerekçe ise bir hayli ilginç! İşte vekilin yeni prim maaşı;

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA - Yeniden hazırlanan Meclis İçtüzüğü’ne milletvekillerine genel kurul çalışmalarına katılmaları karşyılığı pirim ödenmesi gündemde. Maaşlarının yanı sıra Meclis’teki komisyon ve Genel Kurul çalışmalarına katılan milletvekillerine prim ödemesi yapılması tartışılmaya başlandı. Bu uygulamanın bir çok yabancı ülke parlamentosunda uygulandığı ve aynı formülün TBMM’de de uygulanmasının mümkün olup olmadığı gündeme geldi.

CEZA DA VAR

Ancak bu uygulamaya geçilmesi halinde; rapor, izin ve görevlendirme gibi mazeret bildirmeyerek Genel Kurul birleşimlerine ve komisyonlara katılmayarak yok sayılan milletvekilleri içtüzükle belirlenecek bir para cezasını ödemek zorunda kalacaklar.

YASALAR HIZLA ÇIKARILACAK

Prim ve ceza sistemi, TBMM Başkanı Toptan’ın öncülüğünde Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcisinin katılımıyla sürdürülen İçtüzük değişiklik komisyonunda gündeme geldi. Komisyonda AK Parti’den Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, CHP’den İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş bulunuyor.

ÖRNEK ALINIYOR

Komisyonda hızlı çalışan bazı yabancı ülkelerin özellikle İngiltere ve Fransa parlamentolarının içtüzüğü incelendi. Türk sistemine uygun olan örneklerin alınmasının kararlaştırıldığı Komisyon’da, İçtüzüğün anayasayla çelişen maddelerini de ayıklayarak gerekli düzenlemeler yapılıyor.

MESAİ DE DEĞİŞECEK

Meclis Genel Kurulu İçtüzük gereği 15.00-19.00 saatleri arasında çalışıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Meclis'in çalışma saatlerinin değiştirilmesi yönündeki isteği komisyonda yankı buldu. İçtüzük’te yapılacak değişikliğin ardından Meclis'in çalışma saatleri 14.00-20.00 olarak değiştirilecek.

DEVAMSIZA CEZA

Meclis İçtüzüğü’nün 135, 137 ve 138. maddeleri milletvekillerinin üyeliklerinin düşmesini düzenliyor. Ancak maddeye göre özürsüz ve izinsiz olarak bir ay içinde toplam 5 birleşim günü toplantıya katılmayan milletvekillerinin üyeliklerinin Genel Kurul’daki oylamayla düşeceği öngörülüyor. Yine aynı düzenlemeye göre “Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam kırk beş birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının üç aylığı kesilir” deniliyor. Ancak bu hüküm uygulanmıyor.

OTURUM BAŞINA PARA

Yine bazı ülkelerde uygulanan sistemde olduğu gibi Genel Kurul ile komisyon çalışmalarına katılan milletvekillerine “oturum başına prim” ödemesi uygulamasını da komisyon masaya yatırdı. Partilerden olumlu görüş gelmesi halinde bu yönde bir değişikliğe gidilmesi de planlanıyor

PROFESYONEL KATİP

Meclis Genel Kurul gündeminde bekleyen diğer bir içtüzük değişikliğinde ise üyeler yerine eğitimli spikerler görev yapacak. Genel Kurul’daki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanı’nca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek. Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmaları sağlanacak. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak.