BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,54
ALTIN 2.379,18
HABER /  GÜNCEL

Arap Birliği'nden Suriye'ye yaptırım

Arap Birliği, güvenlik güçlerinin muhalif gözstericilere karşı şiddet kullanmaktan vazgeçmediği gerekçesiyle, Suriye'ye yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı.

Abone ol

Arap Birliği, güvenlik güçlerinin muhalif göstericilere karşı şiddet kullanmaktan vazgeçmediği gerekçesiyle, Suriye'ye yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı.

Bu çerçevede Suriye Arap Birliği toplantılarına katılamayacak ve Şam'a yönelik siyasi-iktisadi yaptırımlar uygulanacak.

Konuya ilişkin karar birliğin Mısır'da yaptığı olağanüstü toplantıda alındı.

Arap Birliği'nin kararı, Suriye'nin Arap Birliği ile siyasi diyalog süreci başlatma ve şiddete son verme yönünde yaptığı anlaşmayı izliyor.

Suriye yönetimi bu kapsamda tank ve askerlerini şehirlerden çekeceği sözünü vermiş, siyasi mahkumların salıverileceğini, gazetecilere serbestlik sağlanacağını vaat etmişti.

Ancak bu sözler tutulmadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü dün, Suriye hükümetinin, ülkede devam eden protestolara katılanlara uyguladığı şiddetin 'insanlığa karşı işlenen suç' seviyesinde olduğunu açıkladı.

Örgütün raporunda, Suriye'de yaygın ve sistemli işkence uygulandığı, pekçok kişinin kaybolduğu, gözaltındaki kişilerin açıklanamayan şekilde öldükleri belirtiliyor.

Bunların sorumlusu olarak gösterilen Suriye hükümetinin insanlığa karşı suç işlediği savunuluyor.

Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetinin göstericileri bastırmak için düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 3500'ü aştığını ileri sürüyor.

Suriyeli yetkililer ise, şiddetten silahlı İslamcı militanları sorumlu tutuyor ve bu grupların 1100 asker ve polisin ölümüne yol açtığını söylüyor.