BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Aramada eksik olan şey

Helikopterin enkazı neden bulunamadı? Teknolojik imkanlar yeterli değil mi? Uzman görüşünü dinliyoruz..

Abone ol

Bilgisayar Mühendisleri Derneği Başkanı Sönmez Yılmaz NTV'ye yaptığı açıklamada acil durumlarda teknolojiyi ortak kullanma gibi bir çağrı merkezinin yokluğuna dikkat çekti. Sönmez'in olayla ilgili görüşleri şöyle:

Dağ ortamında bir ses yankı yaptığında sesin çıkış noktasını bulamayacağımız gibi burada tek bir baz istasyonu sinyallerin nereden geldiğini yani navigasyon noktası konusunda yanıltıcı nokta verebilir.

Çözüm noktası diğer GSM operatörlerinin baz istasyonlarından da aynı cep telefonunun İEM noktasını tespit ederek ortak İEM noktasını tespit edebiliriz.

Bu şu an Türkiye'de acil bir durum olduğunda Türkiye'deki mevcut üç operatörün birbirleri arasında anlaşma olmadığı için üç baz istasyonunu ortak kullanma gibi bir sıkıntımız söz konusu.

Eğer diğer operatörleri de baz istasyonlarından cep telefonu sinyali yakalalabilmiş olsaydık üç tane baz istasyonunun ortak noktasından sinyalin yankı yapmayan doğru noktası tespit edilebilirdi.

Böyle olaylarda teknik bir olayı kullanabilmemiz için çok iyi bir koordinasyon merkezine ihtiyaç var. Teknoloji bizi dünyanın her hangi bir noktasında anında bulabilir ama Teknolojiyi kullanabilmemiz için acil müdahale teknik mühendis çağrı merkezine ihtiyaç var.