BIST 10.557
DOLAR 32,15
EURO 35,16
ALTIN 2.430,28
HABER /  DÜNYA

AP TÜRKİYE 2012 İLERLEME RAPORU KABUL EDİLDİ

Türkiye 2012 İlerleme Raporu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strazburg oturumunda 451 ’evet’, 75 ’hayır’ oyu ile kabul edildi. <br/>Verilen son...

Abone ol

Türkiye 2012 İlerleme Raporu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strazburg oturumunda 451 ’evet’, 75 ’hayır’ oyu ile kabul edildi.
Verilen son önergelerin oylanmasıyla raporda bazı değişiklikler ve eklemeler de oldu. Türkiye’nin, Aralık ayındaki devlet ve hükümet başkanları zirvesine davet edilmesine ilişkin öneri reddedilirken, KKTC’li milletvekillerinin 2014’te gözlemci olarak Avrupa Parlamentosu’na girebilmesiyle ilgili hiçbir önerge kabul edilmedi. Toplantıda bu konunun Parlamento Başkanlık Divanı’nda gündeme alınacağı belirtildi. Başkanlık Divanı’ndan ise bu konuda Kıbrıslı Türkler adına olumlu sonuç çıkması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.
KKTC’li milletvekillerinin Avrupa Parlamentosu’na gözlemci olarak kabul edilmesinin oylandığı sırada söz alan Sosyalistlerin Grup Başkanı Hannes Svoboda, “Umarım 2014’te Kıbrıslı Türk vekilleri Avrupa Parlamentosu’nda görürüz. Bu konuda Parlamento Başkanı Schulz’un gerekli çalışmaları yapacağına, taraflar arasında ortak bir yol bularak olumlu sonuç alınacağına inanıyoruz” dedi.

HRİSTİYAN DEMOKRATLARIN DESTEĞİ DİKKAT ÇEKTİ
Bu arada dün ve bugün ilerleme raporunun tartışıldığı oturumlarda, Hristiyan Demokratlar’dan, Türkiye’nin AB üyeliğine açık destek mesajları geldi. Bu, Avrupa Parlamentosu tarihinde nadir yaşanan bir durum olarak dikkat çekti.
Sosyalistler, Liberaller ve Yeşillerden zaten üyelik konusunda oldukça önemli destek gören Türkiye’ye, Hristiyan Demokratların da destek vermeye başlaması, Avrupa’da rüzgarın Türkiye yönünde esmeye başladığının önemli bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Bugün oylama öncesi kabul edilen değişiklik önergeleri arasında, "Çözüm sürecine girilmiş olması nedeniyle devam eden PKK terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz’ cümlesinden ’devam eden’ ifadesinin çıkarılması yer aldı.
PKK’nın bir terör örgütü olduğu ve AB terör örgütü listesinde olduğuna dair ifadelerin de çıkarılması için önerge verildiyse de bu önergeler reddedildi. Ayrıca, Türkiye’ye Kıbrıs adasındaki askerleri çekmesi çağrısına ’derhal’ ifadesi eklendi.
(İHA)