BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Anzaklardan istila itirafı geldi

Yeni Zelanda Büyükelçiliği tarafından dün gazetelere verilen ilanda "Mustafa Kemal komutasındaki askerler, istilacı Anzaklarla karşı karşıya geldi" denildi

Abone ol

Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçiliği, 25 Nisan’da Gelibolu’da düzenlenecek Anzak anma törenlerinin 95. yıldönümü ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key’in Türkiye ziyareti nedeniyle dün bazı gazetelere tam sayfa ilan verdi.

İlanda, “25 Nisan 1915’te Albay Mustafa Kemal komutasındaki Osmanlı askerleri, Gelibolu yarımadasında istilacı Anzaklarla karşı karşıya geldi. Her iki taraf saygı çerçevesinde savaştı” denildi. İlanda Anzaklar için kullanılan ‘istilacı’ kelimesi dikkati çekti.

Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, çıkartmayı yapan Yeni Zelanda ve Avustralya kuvvetlerinden oluşan Anzak birlikleri için  “istilacı” kelimesinin İngilizce karşılığı olan “invader” kelimesinin kullanıldığını belirtti.

Yetkililer, “Anzak birliklerinin amacı istila etmekti. Bu kelime Yeni Zelanda’da kabul gören bir kelime. Askeri açıdan da kullanılıyor” dedi. İlanda, Yeni Zelanda Maori savaşçısının fotoğrafının yanı sıra, ülke hakkında  ayrıntılı bilgi verildi.