BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ANTİ-SEMİTİZMİ KINANDI

Budapeşte’de düzenlenen Dünya Yahudi Kongresi’nin açılışında konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, anti-semitizmi kınadı. <br/>Macarist...

Abone ol

Budapeşte’de düzenlenen Dünya Yahudi Kongresi’nin açılışında konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, anti-semitizmi kınadı.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Dünya Yahudi Kongresi’nin (WJC) açılış konuşmasında söz alan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ekonomik krizle baş etmeye çalışan ülkede son zamanlarda yükselen anti-semitizm hareketine karşı hükümet olarak kati surette tolerans göstermeyeceklerini belirtti. Hükümeti adına konuşan Orban, ’Anti-semitizme sıfır tolerans göstermenin ahlaki vazifeleri’ olduğunun altını çizerek, ’ Anti-semitizm kabul edilemez ve anti-semitizme tolerans gösterilemez’ ifadeleriyle ülkede ekonomik kriz sebebiyle tırmanışa geçen anti-semitik oluşumlara göz dağı verdi.
WJC ise anti-semitizm karşıtı söylemlerine rağmen Orban’ı, ülkede faaliyet gösteren milliyetçi Jobbik Partisi hakkında özel bir açıklama yapmamış olması dolayısıyla eleştirdi. Macar başbakanın sözlerini değerlendiren WJC komitesi tarafından yapılan açıklamada, ’Başbakan problemin asıl noktalarına, genelde anti semitikler tarafından ve özelde Jobbik tarafından oluşturulan tehdit, değinmedi.’ ifadesi yer aldı. WJC Başkanı Ronald Lauder ise ülkedeki Yahudilerin güvende olup olmadıkları konusunda şüpheye düştüklerinin altını çizdi.
’MACARİSTAN SATILIK DEĞİLDİR’
Son zamanlarda Macaristan’da yükselen anti-semitik hareketin öncüsü olduğu düşünülen sağ kanattan Jobbik Partisi ise Yahudi Kongresi’nin Budapeşte’de düzenlenmesine tepki gösterdi. Kongrenin başlamasından birkaç gün önce bir protesto mitingi düzenleyen Jobbik Partisi, burada kalabalığa karşı yine Yahudi aleyhtarı konuşmalar yaptı. Miting alanında kalabalığa seslenen jobbik lideri Gabor Vona konuşmasında, ’İsrailli işgalciler, bu yatırımcılar, kendilerine Dünya üzerinde başka bir ülke baksınlar çünkü Macaristan satılık değildir.’ ifadelerine yer verdi. Genç lider konuşmasında ayrıca Siyonizm tehlikesinin altını çizerken, başka işlerle uğraşırken koloniciliğin hedefi haline geldiklerini belirtti.
Genelde Kudüs’te toplanmayı tercihe eden WJC, bu sene Avrupa’daki anti-semitik hareketlerin başını çektiğini düşündüğü ve ülkedeki Yahudilere bir tehdit olarak gördüğü Jobbik’in Macaristan’da gittikçe güçlenmesi nedeniyle toplantı yerini Budapeşte olarak seçti. Jobbik’in, ülkedeki en büyük 3. parti olduğu belirtilirken, destek kitlesinin günden güne artmakta olduğu kaydedildi. Macar gençler arasında hızla yayılmaya başlayan ’Orta Asya ve kadim Türk kimliği’ fikrine destek veren Jobbik, ekonomik sıkıntıdan başka bir şey getirmediğini düşündükleri Avrupa Birliği (AB9 yerine Türk soylu milletlerin oluşturacağı bir Turan Birliği’nden yana tavırlar sergiliyor. Ayrıca Macar gençler arasında son zamanlarda Göktürk alfabesine oldukça benzeyen Macar arkaik yazı şeklinin oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandığı biliniyor.
(İHA)