BIST 10.557
DOLAR 32,18
EURO 35,07
ALTIN 2.431,48
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antep e KOBİler konuşuldu

Gaziantep Ticaret Odası, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, "KOBİ'ler için Finansman Kaynakları" konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Arap pazarını, Avrupa Birliği ve hatta Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleriyle olabildiğince irtibatlandırıcı bir konsept üzerinde çalıştıklarını belirtti. Aslan, şunları kaydetti:

"Gaziantep, Türkiye açısından bakıldığında ulaştığı sanayi ve ticari potansiyeli ve lojistik imkanlarıyla merkez konumunda. Biz Gaziantepliler olarak tüm bu avantajları çok daha iyi kullanmaya çalışıp daha ileriye götürmeye ve bu pazarları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye'de istihdamın yüzde 80'ininden fazlası KOBİ'lerde. İhracatın da yüzde 56'sı yine KOBİ'ler tarafından gerçekleştiriliyor.

Gaziantep dünyanın 171 ülkesine ticaret yapıyor ama ne şartlarda yapıyor. Bu bölge batı bölgelerine göre dezavantajlı. Ama bunu avantaja çevirmek de bizim elimizde."

Finansmana ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesinin, AB sürecinde bulunan Türkiye'deki KOBİ'lerin sağlıklı bir şekilde büyüyerek varlıklarını sürdürmelerini sağlayacağına dikkat çeken Aslan, "KOBİ'lerin toplam banka kredilerinden aldığı pay yüzde 5 iken bugün bu pay yüzde 30 seviyesine geldi. KOBİ'lerin finansmana ulaşımındaki sorunların kısmen ortadan kalkmasına rağmen finansman maliyetlerinin oldukça yüksek olması ve mali borç yükünün artması, yeni kredi taleplerinde mevcut borçlar nedeniyle olumsuz sonuçların alınmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde bulunan yaklaşık 3,5 milyon KOBİ, istihdamın, üretimin, yatırımların ve ihracatın bel kemiği durumunda bulunuyor. Finansmana ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, AB sürecinde bulunan Türkiye'deki KOBİ'lerin sağlıklı bir şekilde büyüyerek varlıklarını sürdürmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.

Aslan, Gaziantep'in komşu ülkelerle gelişme misyonu bulunduğunu ifade ederek, "Komşu ülkelerle Avrupa Birliği arasındaki etkileşimi sağlamanın merkez üssü olmaya çalışıyoruz. Ve şuna inanıyoruz ki; bazılarının dediği gibi Türkiye bu anlamda hiçbir şekilde eksen değiştirmiyor, eksen doğrultuyor. Çünkü komşu ülkelerin, Türkiye açısından ve Avrupa geleceği acçsından çok büyük önemi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Aslan'ın açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde, Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Alain Terralion, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ramazan Aktaş, katılımcılara KOBİ'ler ve finansman kaynakları hakkında bilgiler verdiler.