BIST 10.219
DOLAR 32,18
EURO 34,70
ALTIN 2.441,15
HABER /  GÜNCEL

Antepde üç bin yıllık yazıt

Gaziantep'te 3 bin yıllık yazıt bulundu ! Dünyada bu yazıtlardan sadece 3 tane var...

Abone ol

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Fevzipaşa Beldesinde bulunan Zincirlihöyük kazısı sırasında 3 bin yıllık Geç Hitit dönemine ait Fenike dilinde yazılmış bir yazıt bulundu. Bölgenin en eski yazıtlarından biri olma özelliğini taşıyan yazıtın Samal krallığına ait kral Panamuwo için Kilamuwa tarafından yazıldığı ve dünyada sadece bu tür yazıttan 3 tane bulunduğu ve ikisinin 100 yıl arayla Zincirlihöyüt kazısında ortaya çıkarıldığı bildirildi.

3 yıldır Zincirlihöyük kazısını yürüten Chicago Üniversitesi'nden Arkeolog Prof. Dd., J. David Schloen, yazıtla ilgili olarak Vali Süleyman Kamçı ve basın mensuplarına kazı alanında bilgi verdi. Schloen, 2 hafta önce başladıkları kazı çalışmaları neticesinde buldukları bu yazıtın kazının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Yıllardır çiftçilerin ekip biçtiği yazıtın bulunduğu bu alanda 3 bin yıl öncesine dayanan büyük bir şehir bulunuyor. Bu yılki kazı çalışmalarımızın daha ikinci haftasında aşağı şehir olarak tarif ettiğimiz bu alanda yaptığımız kazıların önemini bu buluntu ortaya çıkardı. Bu yazıt yaklaşık M.Ö. 800 yılına dayanıyor. Şu anda sadece yazıtın bir satırını açığa çıkardık. Bu yazıt şimdiye kadar bilmediğimiz tarihi bilgiler verecek. Uzun bir yazıt olduğunu biliyoruz. Dünyada bunun gibi çok az bir elin parmakları kadar yazıt bulunuyor" dedi.

Prof. J. David Schloen, tabletin önemli olduğunu ve en kısa zamanda güvenli bir yere kaldırılması gerektiğini dile getirerek yazıt hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu yazıt çok önemli ve güvenli bir yerde bulundurmamız gerekiyor. Bu nedenle bugün bulunduğu yerden çıkaracağız ve güvenli bir yere alacağız. Şu anda çok önemli olduğunu düşündüğümüz büyükçe bir binanın kenar tarafında duruyor. Bugün yazıtı çıkarıp deşifre ettikten sonra ne amaçla ve ne için buraya konduğunu bulmuş olacağız. Antik Fenike dilinde yazılmış yazıtın en az 20 satırdan oluştuğunu tahmin ediyoruz. Geç Hitit dönemine ait bir yazıt. O dönemlerde Gaziantep ve çevre yörelerde bir çok küçük krallık bulunuyordu.Yazıtta ismini okuduğumuz kral ve krallık da M.Ö. 800 yıllarına dayanıyor. Fakat Zincrlihöyük'ün tamamı Büyük İskender Dönemine kadar ayakta kalmış ve yerleşim görmüş. Yaklaşık M.Ö 300 yıllarına kadar yerleşim görmüş ancak daha sonra modern yerleşime kadar terkedilmiş."

Yazıtın deşifre edildikten sonra Gaziantep bölgesi için çok büyük bilgiler kazandıracağını ifade eden Prof. Dr. J. David Schloen, "Bu yazıtlar genellikle bir saray, bir tapınak ya da bir binanın yerini belirlemek ve belgelemek için yazılan yazıtlardır. Bu açmayı biraz daha kazdığımızda tahminen bir tapınak çıkacak. Bu yazıttan ortaya çıkan 1 satırda okuyabildiğimiz şu cümle 'Ben Kilemuwa, Panamuwa'nın hizmetkarı' bu iki ismi bulmamız neyle karşı karşıya olduğumuzu anlamak için yeterli oldu. Çünkü 100 yıl önce yine Zincirlihöyük'te Alman kazısı devam ederken buna benzer bir yazıt bulunmuştu ve bu isimler oradan bildiğimiz isimlerdi" dedi.

Yüz yıl önce bulunan yazıtı bu yıl tişörtler üzerine bastırdıklarını ifade eden Prof. J. David Schloen, "Çok büyük bir tesadüf oldu. Hiç böyle bir yazıtla karşılaşacağımızı bilmiyorduk. 100 yıl önce bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık olan yazıtta çok iyi bir diplomasi örneği görünüyor" diye konuştu.

Toplam 40 hektar bir arazi üzerine kurulu antik şehrin 2 kilometre boyunca uzanan çifte büyük bir duvarla çevrili olduğunu belirten Schloen, şehrin diğer kısımlarının da ortaya çıkarılması için çeşitli bölgelerde kazı çalışmalarını yürüttüklerini, şehrin zamanla erozyonla birlikte tüm kerpiçlerin erimesiyle üstünün kapandığını ve toprağın altında çok iyi korunduğunu kaydetti.

Şimdiye kadar 2'si Zincirlihöyük'te olmak üzere dünyada sadece bu yazıtlardan 3 tane olduğunu belirten Prof. J. David Schloen,bu yıl Eylül ayına kadar kazı yapmaya devam edeceklerini ve uzun yıllar boyunca antik kentin devamını kazmak için buraya geleceklerini söyledi.

Kazı alanını ziyaret eden Vali Süleyman Kamçı ise, "Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da kazı alanında bulunmak istiyordu ancak kendisi gelemedi" dedi ve Günay'ı arayarak kazı ve yazıt hakkında bilgi verdi.