BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.451,29
HABER /  GÜNCEL

Antarktika'da araştırma gemisine kurtarma operasyonu

Antarktika'da buzlar arasına sıkışan araştırma gemisi Akademik Shokalskiy'deki yolcuları kurtarmak için bir operasyon başlatıldı. Bir Çin gemisinden kalkan helikopter, ilk yolcuları Avustralya'nın buz kırıcı gemisine taşıdı.

Abone ol

Antarktika'da buzlar arasına sıkışan araştırma gemisi Akademik Shokalskiy'deki yolcuları kurtarmak için bir opearasyon başlatıldı.

Bir Çin gemisinden kalkan helikopter, gemi yakınlarında bir yere iniş yaparak ilk yolcuları Avustralya'nın buz kırıcı gemisine taşıdı.

Shokalskiy, 24 Aralık'tan bu yana buza sıkışmış bir halde bekliyordu. Gemideki 52 bilim insanı ve turist boşaltıldıktan sonra 22 kişilik mürettebatın kalması bekleniyor.

Araştırma gemisi, Avustralya'ya bağlı Tazmanya adasına 1500 deniz mili (yaklaşık 2800 km) mesafede, sert rüzgardan dolayı sürüklenen buzlar arasında sıkışmıştı.

Gemi, Antarktika'yı keşfetmek amacıyla Douglas Mawson'un 100 yıl önce geçtiği yolları takip etmek üzere yola koyulmuştu.

Keşif lideri Chris Turney, Çin helikopterinin varması üzerine bir teşekkür tweet'i attı.

Kurtarma çalışmasında yolcular, bir Çin buz kırıcı gemisinden havalanan helikopter aracılığıyla gruplar halinde küçük bir tekneye, oradan da Avustralya buz kırıcısı Aurora Australis gemisine taşınıyor.

Çalışmanın beş saati bulacağı tahmin ediliyor. Yolcuların Ocak ayı ortalarında Tazmanya'ya varması bekleniyor.

Shokalskiy'deki bilim insanları gemide mahsur kaldıkları süre boyunca deneylerini sürdürdü. Araştırmacılar sıcaklık ve denizdeki tuz oranını ölçerek Antarktika'daki buzların erime hızını tespit etmeye çalışıyor.