BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.434,42
HABER /  DÜNYA

Sanatıyla hayal gücünün sınırlarını zorluyor

Sıcak demir sanatının son ustalarından Fethi Kuş, hayal gücünün erişebileceği her şeyi sıcak demire şekil vererek üretebiliyor. <br/>Bir zam...

Abone ol

Sıcak demir sanatının son ustalarından Fethi Kuş, hayal gücünün erişebileceği her şeyi sıcak demire şekil vererek üretebiliyor.
Bir zamanların en gerekli mesleklerinden olan sıcak demirciliğin son temsilcileri zamana direniyor. Bir dönem başta tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar olmak üzere hemen hemen her iş dalının vazgeçilmezleri arasında olan sıcak demir ustalarının son temsilcilerinden birisi olan Fethi Kuş, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki sanayi dükkanları arasında son demlerini yaşıyor. Dedesinden, babasına, babasından da kendisine miras bırakılan meslek sayesinde 52 yıldır geçimini sağlayan Kuş, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini kendisiyle birlikte sıcak demirciliğin bölgede yok olacağını söyledi.
İnsanların istediği her türlü eşyayı sıcak demire şekil vererek yapabilen Fethi Kuş, yaptığı açıklamada, “Bu ata yadigarı mesleğe nasıl girdiğimi bile hatırlamıyorum. Çok küçükken başladım. Mesleğime aşık oldum. 6-7 yaşlarımdayken babamın ocağının yanı başına demiri sokardım. Oradan demiri çıkartıp döverdim. Büyüklerim, benim çok büyük sanatkar olacağımı söylerdi ama ben bunu önemsemezdim. Okuldan sonra tamamen kendimi mesleğe verdim. Acaba demirden neler yapabilirim diye hep bir şeylerle uğraştım. Bir halı motifini gördüğümde hemen kalemi elime alıp motifini çıkartır ve onu demirle taklit ederdim. Artık sıcak demirciliği pek yapan kalmadı. Bu mesleği yapmak için bu işe aşık olmak gerekir. Osmanlı döneminin ahşap kapı kilidi mekanizmasını baştan aşağı sıcak demirle şekillendirip üretebiliyorum. Son Osmanlı döneminin kullandığı Osmanlı tuğrasının aynısını kalıp ya da döküm kullanmadan, kaynaksız, tamamen sıcak demirleri şekillendirerek yapabiliyorum. Bu tuğrayı bu şekilde yapan dünyada tek kişi olduğumu biliyorum. Bu eşsiz çalışmayı bölgedeki bir villanın kapısına monte ettik. Demirden yapamayacağım bir şey yok. Adeta bu işe hastayım. En çok üzüldüğüm konuda artık yeni ustalar yetişmiyor. Benden bir şey kapmalarını istiyorum. Ben bunları meydana getirene kadar neler çektim. Ben bunları size bedava aktarmak istiyorum. Maalesef gençlerin hevesleri yok. Ben öldükten sonra bölgede bu meslek de ölecek” diye konuştu.
Bir demir atölyesinde yevmiyeli işçi olarak çalışan son sıcak demir ustası Fethi Kuş, ilerleyen yaşına rağmen kendi tasarımıyla ürettiği kapı ve pencere motifli demirleri satıyor. Fethi ustanın ürettiği eşsiz ürünler, Edremit Körfezi’ndeki birçok lüks villa ve konağın vazgeçilmez dekoru haline geldi. Fethi usta, göstermelik olarak eline aldığı iki sıcak demir çubuğu saniyeler içinde kıvırıp şekillendirerek görenleri hayrete düşürdü.
(İHA)