BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Antalya'ya gelen Rus sayısı şaşırttı!

Antalya'ya geçtiğimiz yılın Şubat ayında 8 bin 307 turist gelirken bu rakam bu yılın Şubat ayında sadece 55 olarak açıklandı. Antalya bölgesinde Mart'ta açılması planlanan Nisan ve Mayıs aylarına ertelendi.

Abone ol

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ambargosu Antalya turizmini de derinden vurdu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Rusya'dan Antalya'ya 8 bin 307 turist gelirken bu rakam bu yılın aynı ayı için sadece 55 olarak açıklandı. Antalya'daki turizmciler ise düşen talebin artırılması için hükümetten tanıtım atağı bekliyor.

Tarım ihracatında milyonlarca dolar kayıp yaşayan Antalya’da en büyük darbeyi ise turizm sektörü aldı. 55’e yakın sektörü direkt ilgilendiren turizm sektöründe Rusya pazarındaki kayıp, olumsuz etki yarattı. Sektörde bu yüzden birçok kişi işsiz kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Antalya’nın turizm sektöründe ocak ayında yüzde 30 olan kaybı şubat ayında yüzde 39’a yükseldi.

Son 25 yılını hep yükselişle geçiren ve 2000’li yılların başından itibaren her yıl çift rakamlı büyüme gösteren Antalya, turizm sektöründe tarihinde ilk defa çift rakamlı düşüşleri bu yılın ocak ve şubat aylarında yaşadı.

ŞUBATTA SADECE 55 TURİST

Geçen yıl şubat ayında 128 bin 810 turistin geldiği Antalya’ya bu yıl aynı dönemde 78 bin 100 turist geldi. Antalya’nın geçen yıllarda 3.5 milyon kişi sayısıyla en çok turist ağırladığı ülke olan Rusya pazarındaki düşüş oranı ise yüzde 99 oldu. Geçen yıl şubat ayında 8 bin 307 turistin geldiği Rusya’dan bu yıl sadece 55 turist geldi.Rusya ile birlikte en büyük ikinci pazar olan Almanya pazarında da şok yaşandı.

Almanya’dan geçen yıl şubat ayında 80 bin 203 turist gelirken, bu yıl aynı dönemde yüzde 31’lik gerileme ile 55 bin 730 turist geldi. Büyük düşüş İskandinav ülkelerinde de görüldü ve yüzde 61 gerileme gerçekleşti. İsviçre’de yüzde 29, Hollanda’da yüzde 35, Belçika’da yüzde 33, Fransa’da yüzde 42, Polonya’da yüzde 70, Romanya’da yüzde 85, Çek-Slovak pazarında yüzde 8 düşüş gözlendi.

TURİZMCİLER ENDİŞELİ

Keşfet Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeviker, hem Avrupa hem de Rusya'da Antalya için beklenenin çok altında bir talep gerçekleştiğini söyledi. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde kaybın sadece 2016 yılıyla sınırlı kalmayacağını ifade eden Çeviker şöyle konuştu:

"Türkiye'nin turizmdeki en büyük birikimi olan fiyat va kalitenin bu yıl çok daha geriye gitme riski var. Tur operatörleri bu yıl yüzde 60-70 oranında son yılların en büyük indirimini sağlamasına rağmen ne yazıkki Avrupa'dan da gerekli talep yaratılamadı. Antalya bölgesinde Mart ayında açılması planlanan oteller, iptal edilen rezervasyonlar ve talep olmaması nedeniyle Nisan hatta Mayıs ayına ertelendi. Şu an binlerce kişi işsizlikle karşı karşıya. Geçtiğimiz yılın çok altında misafir kabul ediliyor. Fiyat düşmesi hem kaliteyi hem de Türkiye'nin turizmdeki marka değerini düşürecektir.  

TABAN FİYAT UYGULAMASI 

Türkiye turizmde bu noktaya gelene kadar çok önemli krizleri atlattı. Biriktirilen bu kalite ve hizmet sermayesi ne yazık ki düşük fiyat uygulaması nedeniyle giderek gerileyeceğini düşünüyoruz. Bakanlık taban fiyat uygulaması da dahil gerekli önlemleri alacağını umuyoruz. 

TANITIM VE GÜVEN FAKTÖRÜ

Tur operatörleri de bu konuda talep yaratılması için Türkiye'nin tanıtımına ağırlık vermeleri gerekiyor. Çok açık söylüyoruz ki bu saaten sonra yapılacak indirimin çok önemi yok. Daha çok gelen turistler için güven ortamının yaratılması gerekiyor."