BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya ulaşım sorunlarına çare arıyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kent trafiği için ayakları yere basan bir ulaşım mastır planına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Abone ol

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Antalya Kentiçi Ulaşım Sorunları’ konulu seminerin açılış konuşmasını yapan Başkan Mustafa Akaydın, toplu ulaşım konusunun Antalya halkının en önemli gündemi olduğunu kaydetti. Göreve geldiği günden bu yana ulaşım konusunda 11 brifing aldığını dile getiren Akaydın, “Geçmişte ulaşım konusunda birçok yanlış yapılmış. Bunun da en önemli nedeni kentin iyi planlanamaması. Antalya’nın toplu ulaşımı 15 sene önce özelleştirilmiş. Yani halkın karşısında bir ulaşım esnafı var. Belediye olarak sosyal belediyecilik anlayışı gereği gibi düşünüp istediğiniz fiyatı ulaşımda uygulayamıyorsunuz. Başka bir ilin ulaşım mastır planı Antalya’ya uyarlanmaya çalışılmış. Öte yandan iyi bir planlamaya dayanılmadan raylı sistem yapılmış” dedi.

BATTI-ÇIKTILAR DOĞRU DEĞİL

Başkan Akaydın, ulaşım uzmanlarının kendisine aktardığı bilgilere göre, battı-çıktıların kesinlikle doğru çözümler olmadığını söyledi. Kentin ortasında köprülü kavşakların yanlış olduğunu ifade eden Başkan Akaydın, “Köprülü kavşaklarla kentin göbeğinde ralli alanı gibi alanlar yaratırsınız. Araçlar yüksek sürat yapar ve kazalara neden olur. Battı-çıktılar nereye giderseniz gidin kendinden sonraki bir battı-çıktıya sizi davet eder. İstanbul’da 130’un üzerinde battı-çıktı yapıldığı halde trafik sorunu halledilememiş. Köprülü kavşaklar kentin merkezine değil, kentin dışına yapılmalıdır” diye konuştu. Antalya için en doğru çözümü şimdiden söylemenin doğru olmadığını vurgulan Başkan Mustafa Akaydın, çünkü ciddi anlamda hazırlanmış bir ulaşım mastır planının bulunmadığını aktardı.

SİNYALİZASYONA ÖNCELİK

Ulaşım mastır planının hazırlanması için talimat verdiğini ifade eden Başkan Akaydın, şöyle devam etti: “Ancak Antalya halkının ulaşım konusunda beklemeye tahammülü olmadığını biliyoruz. Mastır planını hazırlayanlara, acil çözüm olarak tramvay hattına besleme hatlar oluşturmasını istedik. Çünkü tramvay hatları dikey çalışırken, onun paralelinde çok ciddi toplu ulaşım yükü var. Şu anda acil yapılması gerekenlerin başında, acil beslenme hatlarının oluşturulması ve kavşaklardaki sinyalizasyon açıklarının düzeltilmesi geliyor. Bu iki konuya ağırlık verdik. Yaz başında trafikte kısmi bir rahatlama yaşanacağını düşünüyorum. Ulaşım mastır planı hazır olduğunda da tabloyu halkımızla paylaşacağız. Neler yapacağımızı halkımıza anlatacağız. Toplu ulaşımda kar olmaz, çok önemli bir kamu hizmetidir toplu ulaşım. Toplu ulaşımın özelleştirilmesi çok akıllıca bir iş değildir. Her yerde özelleştirme yapmanız doğru değildir. 1980’den sonra bütün dünyada olduğu gibi neoliberal rüzgarlar Türkiye’de ulaşımda özelleştirmeyi getirdi.”

İMO BAŞKANI: MASTIR PLAN ŞART

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz da kent içi ulaşımın sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının zorunlu bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Antalyalılar için ulaşımın giderek büyük bir sorun haline geldiğini anlatan Oğuz, acil olarak ulaşım mastır planına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu planın hazırlanmasının zaman alacağını belirten Cem Oğuz, mastır planı hazırlanana kadar uzmanların görüşü alınarak kısa vadeli çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti. Oğuz, “Özellikle son yıllarda Antalya’daki araç sayısının artış yüzdesi, Türkiye ortalamasının üzerinde. Antalya’daki araç artışı, kent içi ulaşımı için hızlı bir şekilde çözümlemeler gerektiğini göstermektedir. Battı-çıktılardan dolayı hafif raylı sistemin güzergahı da değiştirilmek zorunda kalınmıştır. Trafik sorununa çözüm üretirken bu kavşaklar sıkıntı yaratmakta ya da yapılacak çözümlerde kavşakları sisteme dahil ederek çözüm yolları aranmaktadır. Halbuki battı-çıktılar olmadığı takdirde daha az maliyetli çözümler üretilebilmektir” dedi.