BIST 10.350
DOLAR 32,31
EURO 34,71
ALTIN 2.399,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antakya tarihi evleri restore ediyor

Eski Antakya evlerini restore etmek için düğmeye basıldı. Bu çerçevede 4 mahallede çalışmalar yapılacak.

Abone ol

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, tarihi değerleri yansıtan ve eski Antakya evlerinin bulunduğu 4 mahallede restorasyon çalışmaları gerçekleştireceklerini bildirdi.

Savaş, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneğinin satın aldığı ''Eski Antakya Evi''nin tanıtımında yaptığı konuşmada, kentin gelişmesi için yerel yöneticiler, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle ortak projeler ürettiklerini kaydetti.

Tüm kurum ve kuruluşların kentin gelişimi için ellerinden geldiğince çaba gösterdiğine tanık olduğunun altını çizen Savaş, şöyle devam etti:

''Tarihi ve kültürel değerlere dikkati çekmek için, Vali Mehmet Celalettin Lekesiz'in başkanlığında aralarında 3 semavi dinin temsilcileri, daire müdürleri, öğretmen ve öğrencilerle engellilerin katıldığı 'Kültür Yürüyüşü'nü gerçekleştirdik.

Ardından 2010 yılının ilk 'Tarihi Kentler Birliği' toplantısı kentimizde yapıldı. Eski Antakya Evleri'nin aslına uygun restore ederek turizme kazandırılması konusunda gerekli desteği verdik. 4 mahalledeki evleri restore ettireceğiz. Başta Kurtuluş ve Saray caddeleri olmak üzere, Uzunçarşı ve Habib-i Neccar Camisi'nin tarihi dokusunu koruyacağız. Buralarda restorasyon yaparak, butik oteller, kafeler, hediyelik eşya mağazaları kurulmasını sağlayacağız.''

''TARİHİ EV YIL SONUNDA HİZMETE GİRECEK''

HASİAD Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz da ''Sosyal Sorumluluk Projesi'' kapsamında satın aldıkları Antakya Evi'ni restore ettireceklerini, yıl sonunda hizmete açmayı hedeflediklerini belirtti.

Antakya'da yaşayan herkesin kente borcu bulunduğunu, atalardan kalan mirası eksiksiz devretmenin kaygısını duyduklarını ifade eden Nalçabasmaz, ''Yerli ve yabancı iş adamlarını kentin mistik havasına yakışır, tarih kokan ortamda kabul etmek istiyoruz. Bu bizleri olduğu gibi misafirleri de onurlandıracaktır'' dedi.

Restorasyon konusunda başarılı uygulamaları örnek aldıklarını belirten Nalçabasmaz, ''Ankara Altındağ Belediyesinin projesinden yararlanacağız. Altındağ Belediyesi sadece birkaç eski evin onarılması değil, tüm sokağın ayağa kaldırılmasını sağlamıştır'' diye konuştu.

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Bulanık da restorasyon konusunda uzman ve kalifiye elaman sıkıntısı yaşandığını, bu açığı gidermek için taş ve ahşap ustalığı kursları açtıklarını söyledi.

Toplantıya, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Sabit Teksöz ve HASİAD üyeleri katıldı.