BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,82
ALTIN 2.418,49
HABER /  POLİTİKA

Ankarayı karıştıran Mercedes

Hangi bakanın oğlu banka genel müdürünün Mercedes’ini ödünç aldı?

Abone ol

Köşe yazarı Nuh Gönültaş’ın dün yazdığı bir Mercedes hikayesi Ankara’yı karıştırdı. Olayın kahramanlarının kim olduğu merak edilirken, aracın motorunun Almanya’dan çalıştırılabildiği iddiası ise başka bir tartışma yarattı

Nuh Gönültaş, bir bakan oğlunun ödünç aldığı Mercedes olayını Bugün gazetesindeki köşesinde şöyle anlattı: “Hükümetin önemli isimlerinden birinin oğlu ve arkadaşları, bir kamu bankasının genel müdürüne ait bir Mercedes ile İstanbul Anadolu yakasından E-5 üzerinden Tekirdağ’a doğru yola çıkarlar. Silivri’yi geçtikten sonra hava da kararmaya başlar. O sırada gençlerden biri biraz rahatsızlanır. Otomobili kenara çekip rahatsızlanan arkadaşlarının biraz temiz hava alması için araçtan inerler.”

Anahtar kaybolunca

“O sırada arabayı kullanan genç, anahtarı düşürdüğünü fark eder. Aracı açamazlar. Bu arada otomobilin bütün güvenlik sistemi harekete geçer ve balyoz dışında müdahaleye izin vermez. Anahtarı bulamayınca, cep telefonları ile yardım isterler. Ancak İstanbul’daki hiçbir servis kendilerine yardımcı olmaz. Mercedes’in İstanbul Temsilcisi’ne ulaşırlar. Temsilci kendilerine yardım edebileceğini söyler. Gençlere Mercedes’in sahibi hakkında bilgiler soran temsilciye araçla ilgili bilgiler verilir.”

Uzaktan kumandalı çözüm

“Bu arada temsilci diğer telefonla da Almanya ile görüşür. Çok önemli bir müşterileri olduğu bilgisini verir. Sonra gençlere döner ve şu anda bulunduğunuz yerden arabanın en son park ettiği yere ne kadar sürede gidebileceklerini sorar. 2 saat 10 dakika denilir. Bundan sonra Almanya’dan gelen talimatlar şöyledir: “Sürücü otomobilin yanına gelsin.” Beş saniye sonra önce otomobilin kabin lambası kendiliğinden yanar. Ardından park lambaları. Sonra motor çalışır ve kapı kilitleri açılır. Sürücü otomobile biner. Direksiyon kilitlidir. 30 saniye sonra direksiyon kilidi de açılır. Telefondan gelen son talimat şöyledir: Aracın en son park edildiği yere ulaşması için size 2 saat 20 dakika izin verildi. Araç 2 saat 20 dakika sonra yeniden stop ettirilecek ve kapıları kilitlenerek emniyet altına alınacak. Geçmiş olsun, iyi yolculuklar. Verilen süre içinde İstanbul’a dönerler. Araç bir müddet sonra çalışmasını durdurup kapıları kilitler. Ertesi gün de araç sahibine yeni anahtarı gönderilir.”

Araçlarımız uzaktan çalıştırılamaz

Bu öykü Mercedes’in ait olduğu kamu bankasının genel müdürünün ve otomobili ödünç alan bakan oğlunun kim olduğu sorularının yanı sıra, Türkiye’de Başbakan da dahil hükümet üyelerinin makam araçlarının “güvenlik sorunu mu var?” endişesini gündeme getirdi. Ancak Mercedes yetkilileri, hiçbir modellerinin uzaktan kontrol edilemediğini açıkladı. VATAN’a bilgi veren yetkililer, Mercedes marka otomobillerin GPS sistemiyle uzaktan izlenebilmesinin mümkün olduğunu ancak araçlara asla uzaktan bir müdahale yapılamayacağını söyledi. Buna göre otomobillerin kapısının uzaktan kumanda ile açılıp kapatılması veya motorunun çalıştırılabilmesi mümkün değil.