BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  GÜNCEL

Ankara'dan büyükelçilere sert tepki

4 ülkenin büyükelçileri, Türkiye'nin içişlerine karıştı. Bu duruma Emin Çölaşan tepki gösterdi. Ankara, bu tepkiye kulak verdi. Büyükelçiler, sert bir dille uyarıldı.

Abone ol

Dışişleri, ilanlarda imzaları bulunan Norveç, Danimarka, İsviçre ve Kanada büyükelçilikleri yetkililerini çağırarak ‘Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’ne göre Türkiye’nin içişleriyle ilgili konularda görüş belirtemeyeceklerini vurguladı ve imzalarını derhal çekmelerini istedi.

HÜRRİYET yazarı Emin Çölaşan’ın ‘TCK Kadın Platformu’nun billboardlara astığı ilanların altına 4 ülkenin büyükelçiliğinin adının yazılmasına köşesinde gösterdiği tepki, Ankara’yı hareketlendirdi. Çölaşan’ın, bu durumun Viyana Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu içeren yazısının ardından Dışişleri Bakanlığı, ilanların altında adları bulunan Norveç, Danimarka, İsviçre ve Kanada büyükelçilikleri ile irtibata geçti.

SÖZLÜ PROTESTO

Büyükelçiliklerin, ‘Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’ uyarınca Türkiye’nin içişlerini ilgilendiren bir konuyla ilgili görüş belirtemeyeceğini vurgulayan Dışişleri, dün de söz konusu ülkelerin büyükelçiliklerinden yetkilileri bakanlığa davet ederek protestosunu iletti.

VİYANA’YA AYKIRI

AB’den Sorumlu Avrupa Dairesi Genel Müdürü Naci Akıncı tarafından yapılan uyarıda büyükelçiliklerin tutumlarının Viyana Sözleşmesi’nde belirtilen, ‘diplomatik temsilciliklerin bulundukları ülkelerin içişlerine karışamayacaklarına’ dair 41/1. maddesine aykırı olduğunu belirterek, söz konusu bilboardlardaki büyükelçilik adlarının derhal kaldırılmasını istedi. Akıncı, bu tür davranışların Türkiye’de devam eden reform sürecine olumsuz etki yaptığını da dile getirdi.

‘İZİN VERMEDİK’

Büyükelçilik yetkilileri ise iyi niyet çerçevesinde sivil toplum kuruluşlarına destek vermeyi düşündüklerini; ancak kendilerine söz konusu kuruluştan billboardlara ilan verilip altına da büyükelçilik adlarının yazılacağına dair bir bilgi verilmediğini, kendilerinin de böyle bir izni vermediklerini söylediler.

ORTAK AÇIKLAMA

‘TCK Kadın Platformu’nun afişinde isimleri yer alan 4 büyükelçilik dün akşam saatlerinde ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, büyükelçiliklerin, Türkiye’deki diğer sivil toplum örgütlerine yaptıkları gibi TCK Kadın Platformu’nun bilgilendirme kampanyasına da destek verdikleri, ancak kampanya içeriğini ve afiş gibi materyalleri Kadın Platformu’nun belirlediği kaydedildi. Açıklamada, TCK’nın onaylanmasının, bütün Türk vatandaşlarının özellikle de kadınların haklarını güçlendiren önemli bir gelişme olduğu ifade edildi.

MASRAFLAR ELÇİLİK’TEN

Ankaralı sivil kadın kuruluşlarının TCK ile ilgili çalışmalarını koordine eden Uçan Süpürge Kadın Grubu, afişlerin masraflarını elçiliklerin ödediğini açıkladı. Bu yardıma karşılık elçiliklere haber vermeden isimlerini kullandıklarını belirten Uçan Süpürge yetkilisi, ‘Etik kaygılarla bunu yaptık, ama büyük bir krize neden oldu’ dedi.

Haber : Uğur Ergan
Kaynak :
www.hurriyetim.com.tr