BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Ankara'daki olağandışı gelişmelerin sebebi ne?

Ankara'da yaşanan gelişmelerin bugünkü yazısında derin analizini yapan Hürriyet Gazetesi Yazarı Murat Yetkin, YAŞ'taki terfilerden Görmez'in görevden ayrılmasına kadar bir çok gelişmenin 15 Temmuz dosyaları alakası olabileceğini gündeme getirdi.

Abone ol

ANKARA'da siyasetin zirvesinde son günlerde yaşanan 'olağandışı gelişmelerin' 15 Temmuz gecesi yaşanan ama sır perdesi hala aralanmamış olan bazı olaylara bağlayan Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Yetkin, bugünkü yazısında meseleye uzunca değiniyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevden ayrılması, Almanya ile yaşanan kriz sonrası son günlerdeki gelişmeler, YAŞ'taki değişmeler... tümünün birbiriyle alakasının olabileceğinin altını çizen Yetkin, konuyu şu sözlerle özetliyor: "Ankara’da kapalı kapılar ardında ilginç gelişmeler olduğu anlaşılıyor. 15 Temmuz dosyaları açıldıkça yeni gelişmeler de beklenebilir."

İşte Murat Yetkin'in yazısından öne çıkanlar:

Mutlaka birbirleriyle doğrudan ilintili olması gerekmez ama topluca baktığınızda tabloyu başka türlü okuyabileceğiniz gelişmelerden bazıları şunlar:

- Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 Temmuz’un yıldönümünde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’ya söyledikleri, aslında bitmemiş bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Başbakan o gece MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ancak 22.40 gibi ulaşabildiğini ama bir darbe girişimi olduğuna dair bilgi alamadığını, bu kanıya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra varıp halka duyurduğunu söylüyordu. Bu saat bilgisi, Hürriyet köşe yazarı Abdülkadir Selvi’nin “Darbeye Geçit Yok” kitabında istihbarat kaynaklarını esas alarak verdiği ve köşesinde de yazdığı saat akışından farklıydı.

- O tartışma içinde 15 Temmuz gecesi Ankara, Yenimahalle’deki MİT karargâhındaki bir yemeğe dair yeni ayrıntılar, yine Selvi’nin yazılarıyla ortaya çıkmaya başladı. MİT Müsteşarı, öğleden sonra gelen MİT’e helikopterle saldırılacağı ihbarına ve bu ihbarı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile paylaşmış olmasına karşın tarihi daha önceden belirlenmiş bir yemeği ertelemeye gerek duymamıştı. Yemekte Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Suriyeli muhaliflerin temsilcisi Muaz el-Hatib’i ağırlıyordu.

- Selvi, Görmez’in verdiği bilgilere dayandığı anlaşılan yazısında “daha çorbadan iki kaşık almadan” Fidan’a gelen telefonla yemeğin bittiğini, Fidan’ın “Acil bir durum var” dediğini, zaten yemeğe oturmadan önce de böyle bir ihtimalden söz ettiğini, “darbe” sözünü ise ilk defa eşinin telefonuyla duyduğunu aktardı. Buradaki olağandışı durum yalnızca o olağanüstülük içinde yemeğin iptal edilmemesi değildi akşam yemeğine –bildirime göre- saat 22.00’de başlanmasıydı da.