BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  DÜNYA

Ankara ile Bağdat hattında Musul gerginliği

Ankara ile Bağdat arasında başlayan Musul gerginliği sürüyor. Bağdat yönetimi askerlerin geri çekilmesini isterken Başbakan Davutoğlu, kimsenin toprağında gözümüz yok diyerek eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk askerinin geri çekilmesi talebiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı çağırdı. Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bağdat yönetiminin eleştirilerine cevap verdi, kampın 2 yıldır orada olduğunu ve Türk gücünün DAEŞ'i karşı eğitim amacıyla orada bulunduğunu söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’yı çağırarak Türkiye’nin Musul’daki askerlerini geri çekmesini talep etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk askerlerinin sınırdan Irak merkezi hükümetinin haberi olmadan geçtiği ve Bağdat hükümetinin askerlerin varlığını ‘saldırgan tavır’ olarak gördüğü ifade edildi.

"YENİ BİR KAMP DEĞİL"

Başbakan Davutoğlu ise Başika kampında askerlerin rotasyon gereği değiştirildiğini söyledi. Kampın Musul'un yaklaşık 30 kilometre kuzey

Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir.

doğusunda, yerel gönüllü kuvvetlerin eğitimine destek vermek amacıyla kurulduğunu ifade eden Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bu, yeni bir kamp da değildir. Neredeyse bir yıla yaklaşan zamanda burada 2 binden fazla Musullu kardeşimize eğitim verilmiş ve Musul'un DEAŞ teröründen kurtulması için onlara katkı sağlanmıştır. Bu eğitim faaliyeti, Musul Valiliğinin talebi, Irak Savunma Bakanlığının koordinasyonu ile başlatılmıştır."

"KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK"

Cumartesi Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan, “Türk askerinin Musul'a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aşan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir” dedi.

“Türkiye'nin önceliği, Irak ve Suriye'nin istikrar ve refahıdır” diyen Başbakan, “Bunun için de başta DEAŞ ve PKK olmak üzere bütün terör örgütlerinden bu iki dost ülkenin kurtulması gerekir. Biz de komşumuz ve dostumuz Irak'ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek, huzur ve istikrarına katkıda bulunmak üzere her zaman olduğu gibi bugün de yardıma hazırız" görüşünü paylaştı.

ABD: FAALİYETLERDEN HABERİMİZ VAR AMA...

ABD ise Türkiye’nin konuşlandırdığı askerlerden haberdar olduklarını söyledi ancak bu hamlenin IŞİD karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.

ABD’li yetkililer de Irak’a özel kuvvetler gönderileceği açıklamasını yapmış, bu birliklerin Suriye sınırından içeri girip çıkarak IŞİD’e baskınlar düzenleyeceğini söylemişti. Irak Başbakanı İbadi bu açıklamaya tepki göstermiş, "IŞİD’le savaşmak için yabancı askere ihtiyacımız yok" demişti.