BIST 10.215
DOLAR 32,17
EURO 35,03
ALTIN 2.462,00
HABER /  GÜNCEL

Ankara-Erivan hattında yaratıcı fikirler arayışı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan ile görüşmesinden "yeni bir açılım" sürecinin çıkmadığı, tarafların ilişkileri geliştirebilmek için yaratıcı fikirler üzerinde çalışma konusunda uzlaştıkları kaydediliyor.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ile gercekleştirdiği görüşmeden "yeni bir açılım" sürecinin çıkmadığı ancak tarafların ilişkileri geliştirebilmek için yaratıcı fikirler üzerinde çalışmayı sürdürme konusunda uzlaştıkları kaydediliyor.

2009 senesinden bu yana Erivan'ı ziyaret eden en üst duzey Türk yetkilisi olan Davutoğlu toplam 9 saat kadar kaldığı Ermenistan başkentinde Nalbandyan ile yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEI) toplantısı çerçevesinde olmasına rağmen Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Davutoğlu, sorunların "bir seferde çözüldüğü izlenimine kapılmamak gerektiği" mesajını verdi.

Görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada tarafların mevcut pozisyonlarını zenginleştirerek yol alabileceklerini kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin Kafkasya'da barış ve istikrarın gelişmesi ve Ermenistan'ın da bu barış havzasının parçası olmasını istediğini kaydetti.

Davutoğlu, bu hedefe varılması için Dağlık Karabağ sorunun çözülmesinin önemine de dikkat çekti.

Davutoğlu, son haftalarda Ermenistan ile ilişkilerin normallestirilmesi açısından yaratıcı fikirler üzerinde durulduğunu kaydediyor ancak bunların neler olduğu konusunda bir ayrıntı vermiyordu.

Doğrulanamayan haberlere gore, bu fikirlerin temelinde Türkiye ile Ermenistan arasında 2009 senesinde imzalanan ancak uygulanamayan protokollerde yer alan bazı ekonomik, ulaştırma ve ticaret gibi unsurları içeren maddelerin fiili yollarla yaşama geçirilmesinin sağlanması bulunuyor.

Ancak yine de Türkiye, hem diplomatik ilişkinin kurulması hem de 20 senedir kapalı bulunan sınır kapısının açılması için Ermenistan'ın Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan ile mutlaka uzlasması gerektiğini kaydediyor.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ konusunda atacağı bazı adımların hem Türkiye hem de Azerbaycan tarafında karşılık göreceği mesajları ise çoktandır Erivan'a iletiliyor.

Azerbaycan seçimlerinin tamamlanmasının ardından Bakü ile Erivan arasında umut veren görüşmelerin gerçekleştiği iki ülke dışişleri bakanlarının Ocak ayında yeniden masaya oturacakları belirtiliyor.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki tek sorun kurulamayan siyasi ilişkiler değil.

Ermenistan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'da yaşayan Ermenilerin zorla göç ettirilmesi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon Ermeni'nin yaşamını yitirmesinin soykırım olarak tanınmasını istiyor.

Üçüncü ülke parlamentolarında ve yerel meclislerinde soykırımın tanınması için yoğun çaba gösteren Ermenistan, olayların 100. yılına denk gelen 2015 öncesinde kampanyasına hız vermiş görünüyor.

Ankara ve Bakü'de yapılan değerlendirmelerde, Ermenistan'ın 2015 öncesinde ne Türkiye ne de Azerbaycan'la bir anlaşma arayışında olmayacağı, 100. yıl sürecini olabildiğince kullanmaya çalışacağı kaydediliyor.

Davutoğlu'nun KEI toplantılarının gerçekleştiği otele gelirken bir grup Ermenistan vatandaşı tarafından protesto edilmesi de soykırım tartışmalarının canlılığını göstermesi açısından önemliydi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da resmi heyetine Türkiye'de gazetecilik yapan Ermeni asıllı Türk vatandaşlarını alarak Ermenistan'a önemli bir mesaj verdi.

Dışişleri kaynaklarına göre, Davutoğlu'nun mesajının özü Türkiye'nin Ermenistan'a ve yönetimine karşı hiçbir önyargısının bulunmadığı şeklindeydi.