BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ankara da Turgut Özal'da zehir buldu

Turgut Özal'ın ölümü üzerindeki sır perdesi aralanacak mı? İstanbul'dan sonra Ankara da zehir buldu.

Abone ol

Ankara Adli Tıp Kurumu Özal’dan alınan örneklerde zehir tesbit etti. Kurum, Savcılığa sözlü olarak bilgi verdi. Yazılı rapor, gelecek hafta savcılığa gönderilecek

Zehirlendiği yönündeki iddialar üzerine İstanbul Topkapı’daki anıtmezarı açılan ve incelenmek üzere naaşından örnekler alınan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölüm nedeni netleşmeye başladı.

Taraf'ın haberine göre numuneleri inceleyen Ankara Adli Tıp Kurumu, Turgut Özal’ın zehirlenme sonucunda hayatını kaybettiğini saptadı.

Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin Turgut Özal’ın naaşından alınan numuneleri İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun yanı sıra Ankara Adli Tıp’a da gönderdiği böylece ortaya çıktı. Söz konusu numuneler, Ankara Adli Tıp’ın Kimya İhtisas Bölümü’ndeki toksikoloji laboratuarında beş uzman tarafından incelendi. Uzmanlar, Özal’ın naaşından alınan numunelere sistematik toksikolojik analiz yaptı.

ZEHİRLER HASAR VERMİŞ
Numune referanslarında, 1980’de Türkiye’de yasaklanan DDT (Dikloro difenol trikloroethan) zehirli maddesinin karaciğerde parçalanması sonucu oluştuğu bilinen DDE ve Polonyum (radyoaktif madde) adlı zehirlerin normalin çok üzerinde olduğu saptandı. Bu zehirlerin Özal’ın vücudunu hasara uğrattığı ve ölümüne neden olduğu vurgulandı. İnceleme sonucunda, bu maddelerin Özal’ın naaşından alınan numunelerde, bir insan bedeninde bulunabilecek değerlerin çok üzerinde tesbit edildiği belirtildi. Bu yüzden Özal’ın zehirlenerek öldürüldüğü görüşü ağırlık kazandı ve ölüm nedeni kayıtlara “zehirlenme” olarak geçirildi. Ancak söz konusu zehirlerin vücuda topraktan geçip geçmediği ve vücutta ne kadar süre kaldığı Ankara Adli Tıp Kurumu’nca da araştırılıyor.

SONUÇ İSTANBUL'A GÖNDERİLECEK
Ankara Adli Tıp’ın inceleme sonuçları, bu hafta içinde İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi, Ankara’dan gelen bulgularla kendi ellerindekini karşılaştıracak ve 1. İhtisas üyeleri, Özal’ın ölüm nedenini kesinleştirmek için görüş bildirecek. Değerlendirme sonuçları, en geç sekiz gün içinde savcılığa iletilecek.

Öte yandan, İstanbul ve Ankara Adli Tıp kurumlarının Özal’ın zehirlenerek hayatını kaybettiği yönündeki sonucu savcılığa sözlü olarak ilettiği öğrenildi. Sonucun yazılı olarak iletilmesinden sonra ise Özal’la ilgili iddialar, ölümünden 19 yıl sonra sonuca ulaşmış olacak.