BIST 9.695
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.499,69
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'nden 4 önemli karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), dün yaptığı toplantıda çeşitli mahkemelerden gelen veya CHP'nin açtığı davalarda 4 önemli iptal isteminin esastan görüşülmesine karar verdi.

Abone ol

Yüksek Mahkeme; 17 ve 25 Aralık operasyonlarından sonra telefon dinleme kararların verilmesini zorlaştırıcı hükümler ile toplantılarda ve gösteri yürüyüşlerinde kolluğun görüntü ve ses kaydı yapabilmesine olanak sağlayan düzenlemelerin iptal istemini karara bağlayacak.

DİNLEMELERİN ZORLAŞTIRILMASINA İPTAL İSTEMİ

AYM, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda telefon dinlemelerin zorlaştırılması ile ilgili yapılan değişikliğe karşı Düzce 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nden gelen iptal başvurusunun ilk incelemesini yaparak esasa geçmeye karar verdi. AYM, 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sürecinden sonra yapılan değişiklikle "iletişimin izlenmesi, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin taleplere ilişkin kararların ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle verileceğine ve itiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliğinin aranmasına" ilişkin düzenlemenin iptal istemini daha sonra karara bağlayacak.

TOPLANTI VE GÖSTERİLERDE POLİSE KAYIT İMKANI

Yüksek Mahkeme CHP'nin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yapılan değişikliklere ilişkin iptal başvurusunda da eksiklik görmedi ve esastan inceleme yapmaya karar verdi. CHP, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güzergahları belirlenirken "vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak" bir yer belirleneceğine ilişkin kriterin iptalini istemişti. CHP ayrıca güzergahlar belirlenirken sadece TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin değil, diğer partilerin de görüşünün alınması gerektiği gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkmıştı. CHP'nin başvurusunda "toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntülerinin kolluk tarafından yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilebileceğine" ilişkin düzenlemenin de iptali istenmişti.

ÖĞRETİM ELEMANININ KADERİNİ YÖK'E BIRAKAN DÜZENLEME

AYM, CHP'nin açtığı davada geçen Mart ayında YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklikle "öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezalarına ilişkin" düzenleminin iptal istemini de esastan görüşmeye karar verdi. AYM, "Hangi fiillere hangi disiplin cezasının uygulanacağı, disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkilerinin" kanun tarafından değil de YÖK tarafından belirlenmesine ilişkin düzenlemenin yürütmesinin durdurulması istemini de esasla ilgili kararıyla birlikte vermeyi kararlaştırdı.

BANKACILIK KANUNU'NUN ZİMMET HÜKÜMLERİ

AYM son olarak Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nin başvurusu üzerine Bankacılık Kanunu'nun zimmete ilişkin hükümlerindeki bazı düzenlemelerin de iptal istemini görüşmeye karar verdi. Bu kapsamda AYM, bankada zimmet suçunu işleyen personelin 6-12 yıl arası hapis ve ağır para cezasının yanı sıra "bankanın uğradığı zararı tazmine mahkûm edilmesi"ne ilişkin düzenlemenin iptal istemini karara bağlayacak. AYM ayrıca TMSF'ye devredilen bankalarda zimmet olarak kabul edilen usulsüz kredi kullandırma suçunda da adli para cezasının bankanın uğradığı zararın üç katından az olamayacağı ayrıca meydana gelen zararın ödenmemesi hâlinde mahkemece re'sen ödettirilmesine hükmolunacağına" ilişkin düzenlemelerin iptal istemini karara bağlayacak.