BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.397,55
HABER /  GÜNCEL

Amerikan Merkez Bankası'ndan yeni teşvik hamlesi

Amerikan Merkez Bankası olumsuz seyirdeki ülke ekonomisini canlandırmak amacıyla yeni bir hamlede bulunacağını açıkladı. Piyasaların ilk tepkisi ise olumsuz oldu.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası (FED), "Twist Operasyonu" isimli yeni bir ekonomiyi canlandırma girişiminde bulunacağını açıkladı.

Buna göre banka, dört yüz milyar dolar değerinde üç yıl vadeli devlet tahvili satışa çıkararak, daha uzun vadeli tahvil alımında bulunacak.

Küresel hisse senedi endeksleri ise, Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanan canlandırma paketini düşüşle karşıladı.

FED'in hamlesinin, ekonomiye yeni nakit akışı sağlamasa da uzun vadeli borçlanma faiz oranını düşürmesi hedefleniyor.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son ekonomik göstergelerin istihdam alanındaki olumsuz gidişatı ortaya koyduğu ve işsizlik oranının yükseldiği belirtildi.

FED ayrıca ekonomik görünümün küresel finans hareketlerini de kapsayacak şekilde ciddi riskler barındırdığının altını çizdi.
Uzmanlar ise Twist Operasyonu adı verilen FED müdahalesinin, beklenenden daha kapsamlı olduğu görüşünde birleştiler.

Geçen hafta Cumhuriyetçi milletvekilleri Merkez Bankası'nın şimdiye kadarki müdahalelerin yeterli olduğu ve daha fazla müdahale yapılmaması gerektiğini belirtmişlerdi.

New York Dow Jones endeksi yüzde 2,5 değer kaybederken; Japonya'daki Nikkei endeksi yüzde 2 civarında düşüş yaşadı.

Avrupa'daki Londra FTSE 100, Frankfurt Dax ve Fransız Cac 40 endeksleri de günde yüzde 3 civarında düşüşlerle başladılar.