BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Amerikan istihbaratı nasıl farketti?

Ankara'da camın kenarına konan bir teleskop, kısa sürede Amerikalıların dikkatini çekti. İşte o inanılmaz olay;

Abone ol

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, hediye gelen teleskopu başkenti kuşbakışı gören 16. kattaki odasına kurdu. Kurulan teleskop ilginç biçimde Amerikan elçiliğinin dikkatini çekti ve bakın neler oldu!..

Olay, Ankara Sanayi Odası'nın, 8 milyon dolarlık akıllı binasına taşınması sonrasında yaşandı. Başkan Özdebir hediye gelen teleskopu çok beğendi.
Manzaranın tadını çıkarmak için teleskobu 16 kattaki odasına kuran Özdebir, Özel Kalem'ine gelen telefonla şok oldu. Komşu binadaki ABD Büyükelçiliği'nden bir görevli 'Lütfen teleskobu kaldırın' diyordu.

İSTİHBARATA ŞAŞIRDI

ABD'li görevlilerin bu kadar kısa sürede teleskobu fark etmesine şaşıran ASO başkanı, komşuyu kırmadı. Artık Ankara'yı çıplak gözle seyrediyor.

İŞTE O İLGİNÇ OLAY

Akşam gazetesi yazarı Çiğdem Toker, olayı köşesinde şöyle aktardı: Olay, pek yeni değil. Ama üzerinden değil aylar, yıllar bile geçse; anlatmayı hak eden haber bir değeri taşıyor.

Ankara Sanayi Odası, (ASO) yeni binasına taşındıktan bir süre sonra, bir oda üyesi, Başkan Nurettin Özdebir'i ziyaretinde bir hediye getirir.

Hediye; başkenti kuşbakışı görebilen bir makam odası için esprilidir: Bir teleskop. ASO Başkanı, pek beğendiği bu hediyeyi, 16. kattaki odasının Atatürk Bulvarı'na bakan büyük camın önüne koydurur.

Fakat aynı gün, Özel Kalem'ine gelen bir telefon, Özdebir'i hayretler içinde bırakacaktır. Arayan, ASO binasının karşısındaki ABD Büyükelçiliği'nden bir yetkilidir.

Elçilik görevlisi, teleskoptan rahatsız olduklarını söyleyerek, camın önünden kaldırılmasını ister. Özdebir, ABD Büyükelçiliği'nin kendi binasından tam 15 kat yukarıdaki bir pencerenin önündeki değişikliği hemen fark etmesinden etkilenir. Etkilenir ama 'komşu'sunu da kırmaz.

'Ne yaptınız?' sorumuza tebessüm eden Başkan, odanın diğer köşesini işaret etti. 'Kaldırıp buraya koydum.'

Özdebir'in söylemediği ancak binada hissedilen bir havayı da biz aktaralım: Sadece izlenme değil, 'ortam dinlemesi' endişesi de var.

Son notumuz ise Ankara'yı bilmeyenlere: Bir kavşakta kurulu olan ASO Binası'nın, ABD Büyükelçiliği'yle birlikte kavşak köşelerindeki diğer iki komşusu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve BDDK...