BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,25
HABER /  DÜNYA

Amerikadan şok İran açıklaması!

Ahmedinejad'ın sert açıklamalarının karşısında ABD'den aynı sertlikte bir cevap geldi. ABD Genelkurmay Başkanı şöyle konuştu

Abone ol

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen 'Amerikan ordusunun İran'a yönelik bir askeri müdahale için hazır olması gerektiğini düşünüyorum' açıklamasında bulundu.

Mullen 'Askeri müdahalenin etkisinin sınırlı etkisi olacağına ilişkin inancım hala aynı. Bu soruna diplomatik çözüm bulunmalı. Ancak her ihtimale karşı da hazırlıklar yapılmalı' dedi.

AHMEDİNEJAD MEYDAN OKUDU

ABD Genel Kurmay Başkanı'nın yaptığı 'askeri güç' seçeneği açıklamasının ardından bugün Ahmedinejad da tüm dünyaya meydan okuyan bir konuşma yaptı:

ABD ORTADOĞU'YA MUSALLAT OLAMAZ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "ABD ve diğer zorba güçler kitle imha silahlarından arındırılana dek diğer milletlerle birlikte mücadele edeceklerini" söyledi.

Ahmedinejad, "Batılıların, demokrasi, insan hakları ve özgürlük sloganlarıyla yaptıkları katliamlar, tarihteki bütün canilerin ve katillerin yüzünü ak çıkardı" ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, Batılıları kast ederek, "Birinci ve İkinci dünya savaşında 100 milyona yakın insan öldü. Bugün de daha büyük katliamlar peşindeler. Çünkü onlar peygamberlerin öğretilerini, adaletin ve insaniyetin yolunu kenara bıraktılar; nefislerine, dünyaperestliğe ve güce tabi oldular" diye konuştu."Özgürlük, insan hakları, medeniyet, demokrasi iddiasında olanların, milletlerin kanını emdiğini" belirten Ahmedinejad, "Zorba güçlerin dünyadaki 100 yıllık hakimiyetleri sona ermek üzere. Bugün onlar yolun sonuna geldiler" ifadesini kullandı.

"ABD VE SİYONİST İSRAİL, KİTLE İMHA SİLAHLARINDAN ARINDIRILMALI"

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "ülkesinin atom bombası peşinde olduğu" yönündeki ABD ve Batılı ülkelerin iddialarını "gülünç" olarak değerlendirdi. Amerikalı bir gazetecinin iddialara ilişkin belgeleri kendisine vermek istediğini söyleyen Ahmedinejad, "O kağıt parçalarına bakmaya bile değmez, halkımız tekrarlanan ve işe yaramaz bu tür şakalara artık gülmüyor" ifadesini kullandı.

ABD’nin söz konusu iddialarını eleştiren Ahmedinejad, "ABD kim ki İran halkı hakkında görüş bildirsin" dedi.Akıl ve mantık ehli olduklarını, adalet istediklerini, sadece kendi haklarının peşinde olduklarını ve kimsenin hakkına göz dikmediklerini belirten Ahmedinejad, şunları söyledi: "İran halkı, ebediyete kadar ne ABD’ye, ne onun hizmetçilerine ne de onların yedi sülalesine iç işlerimize karışma hakkı verecek. Bundan sonra biz hak talep edeceğiz. ABD’nin 8 bin nükleer başlıklı bombası var, bunlar mutlaka imha edilmeli. Siyonist rejimin (İsrail) 400’e yakın nükleer başlıklı bombası var, bunlar da mutlaka imha edilmeli. Onlar bilsinler ki, İran halkı ve bütün milletler ABD ve diğer zorba güçler kitle imha silahlarından tamamen arındırılana kadar direniyor ve direnecek."

Ahmedinejad, İran’a yıl sonuna kadar fırsat verilmesiyle ilgili olarak da "Onlar da kim oluyor, biz onlara fırsat veriyoruz ki, ahlak, edebiyat ve davranışlarını ıslah etsinler, aksi halde tüm haklarımızı onlardan alacağız" ifadesini kullandı."İran halkı ve devletinin zayıf olduğunu hayal ediyorlar, şeytanlar da daha fazla baskı yapılması için onlara bu konuda rapor veriyor" diye konuşan Ahmedinejad, çatışma ve kavgadan yana olmadıklarını belirtti ve Batı’ya hitaben, "Ama bilsinler ki bugün İran halkı ve devleti geçen yıla göre on kat daha güçlüdür" diye konuştu.

ATOM BOMBASI YAPSAYDIK SİZDEN KORKMAZDIK

Hangi konuda ne yapacaklarsa açıkça ve korkmadan söylediklerini belirten Ahmedinejad, "Atom bombası yapmak isteseydik, sizlerden korkmadan, onu ilan edecek mertliğe ve cesarete sahibiz" dedi.Amerikan yönetiminin Orta Doğu siyasetlerini eleştiren İran Cumhurbaşkanı, "Açıkça ilan ediyoruz ve dünya da bilsin ki, İran halkı, ABD’nin Orta Doğu’ya hakim olmak istemesine karşıdır. Kavganın asıl sebebi şudur: ABD, Orta Doğu’ya hakim olmak istiyor, İran halkı buna engel oluyor. Onlar, nükleer enerjiyi, insan haklarını ve diğer şeyleri bahane ediyor. Dünya bilsin ki, İran ve bölge halkı, ABD’nin Orta Doğu’ya musallat olmasına izin vermeyecek" diye konuştu.Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ABD ve Batı’yı eleştiren konuşması halk tarafından sık sık, "İngiltere’ye ölüm", "ABD’ye ölüm", "İsrail’e ölüm", "Zorba güçlere ölüm" sloganlarıyla kesildi.