BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Müslüman Kardeşlere radikal isimler

Mısır'ın en büyük muhalif örgütü olarak adlandırılan Müslüman Kardeşler'de yapılan seçimler dikkat çekti..

Abone ol

Mısır'ın en büyük muhalif örgütü olarak adlandırılan Müslüman Kardeşler'in İrşad Konseyi için yapılan seçimi ağırlıklı olarak daha muhafazakar isimler kazandı. Örgüt içindeki reformcu isimler olarak adlandırılan Muhammed Habib ve Abdul Munim Ebul Fütuh gibi isimler yenilenen 16 üye arasına giremedi.

Uzmanlar örgüt politikalarının belirlenmesinde en önemli kurum olan İrşad Konseyi'nin daha da sağa kaymasının örgütü daha da zayıflatacağını öne sürüyor.

Önümüzdeki yılın ilk aylarında yapılması beklenen Genel Mürşit seçimi öncesi İrşad Konseyi seçimleri büyük önem arz ediyordu.
Örgüt tarihinde ilk kez bir Genel Mürşit, Muhammed Mehdi Akif aynı koltuk için yeniden aday olmayacağını belirtmişti.

Yıllarca hapis yatan Akif, örgütün daha muhafazakar bir politika izlemesinde önemli bir rol oynamıştı. Yardımcısı Muhammed Habib ise reformcu kişiliğiyle ve uzlaşmacı tavırlarıyla dikkat çekiyordu.

İslami grupları yakından izleyen Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Amr Şubki son seçimin örgütü daha da muhafazakar bir çizgiye iteceğini öne sürüyor. Şubki'ye göre son seçimler örgüt içindeki bölünmeyi de iyice gün yüzüne çıkaracak ve önümüzdeki yıl yapılacak olan parlamento seçimlerinde de örgütün gücünü iyice zayıflatacak.

2005 yılında Halk Meclisi için yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşler 88 sandalye kazanarak ülkede ve tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak daha sonra yönetim örgütün özellikle ekonomik kaynaklarına yönelik operasyonlar düzenlemiş, örgüte maddi kaynak sağlayan pek çok işadamı tutuklanmıştı.

Bir öğretmen olan Hasan el Benna tarafından 1928 yılında kurulan örgüt, ilk dönemlerde İngiliz işgal yönetimine karşı mücadele etmiş, ancak daha sonra güçlenen örgüt Mısır rejimlerinin baskısını görmeye başlamıştı. 1954 yılında dönemin devlet başkanı Cemal Abdulnasır tarafından yasaklanan örgüte, Hüsnü Mübarek yönetimi tarafından nispi bir özgürlük verilmişti. Silahlı herhangi bir faaliyeti bulunmayan örgüt faaliyetlerini daha çok sosyal alanlara yoğunlaştırmış durumda