BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Amerikadan önce aya Ruslar gitmiş

Apollo 11'i alt etmek isteyen uzay aracı ne yaptı da Ay'a daha önce ayak basmayı başardı... İşte 40 yıllık yarışın bilinmeyenleri...

Abone ol

Ay'a ayak basmanın 40. yıldönümünde ortaya çıkan kayıtlar daha önce duyulmamış bir olayın ortaya çıkmasını sağladı.

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi tarafından 40. yıldönümü şerefine yayınlanan kayıtlara göre 1969'lardaki Ay'a ayak basma yarışı sırasında, Rus uzay aracının Apollo 11'i 'alt etmek amacıyla' daha önce Ay'a indiği ortaya çıktı.

Temmuz 1969'da Cheshire'da bulunan Jodrell Rasathanesi'ndeki teleskoplar, Amerikalıları Ay yüzeyine taşıyan Eagle Lander uzay aracını izliyordu.

Astronom Sir Bernard Lovell de uzayın bu bölgesinden gelen telsiz yayınlarını dinliyordu ve Luna 15 adlı insansız Sovyet uzay aracını takip etmeye başladı. Luna 15 Ay'ın yüzeyinden örnekler alarak ABD misyonu öncesinde Dünya'ya dönecekti.

AYAK BASTI ANCAK YÜZEYE ÇARPTI

Jodrell'in Lovell radyo teleskopundan ortaya çıkan ve arşivlerde gizlenmiş kayıtlar, Rus uzay aracının Ay'ın yörüngesinde dönerken, yüzeyine 21 Temmuz'da saat 15.50'de çarptığını söylüyor. Bu Amerikalıların Ay'a adım atmasından birkaç saat önceye denk geliyor.

Yeni ortaya çıkan kayıtlarda Jodrell Rasathanesinin kurucusu Sir Bernard'ın arka planda sesi de duyuluyor. Astronom, Luna 15'in yörüngesinde bir değişiklik olduğunu ve ABD'nin iniş sahasına doğru yaklaştığını belirtiyor.

Daha sonra 'Moskova'daki bir kaynaktan' uzay aracının Ay'a iniş yapacağı öğreniliyor. Jodrell'in kontrol odasındaki insanların sesleri de kayıtlarda duyuliuyor. İnsanlar, Luna 15'in çarpmadan önceki son dakikalarında "İniyor" "Çok hızlı iniyor" diye bağırıyor.