BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Altınlarınızı sakın evde saklamayın!

Bir yatırım aracı olarak kullanılan altınları evde mi saklıyorsunuz? Yarından tezi yok bu yöntemden vazgeçin...

Abone ol

www.paradurumu.tv adlı sitesinde okurlardan gelen soruları yanıt arayıp çözümler sunan Özlem Denizmen, her gün birbirinden ilginç ve karmaşık meselelerde seçenekler üretmeye devam ediyor.

Bir diğer deyişle Para'nın Güzin Ablası'na gelen maili okuyalım:

- Merhaba Ozlem Hanım, öncelikle Beyaz Saray’da bizi temsil etmenizbir bayan olarak beni inanılmaz derece de gururlandırdı, bize bu özelduyguyu yaşattığınız için tesekkür ederim…Size kısaca danışmak istediğim konuysa; maaşım az olmasına rağmen iyibir sekilde yönettiğime inanıyorum ve her ay 400 bazen 500 TL arttırabiliyorum. Banka işlemleriyle ilgilenmeyi sevmediğim, güvenilir
bulmadığım icin altın alarak değerlendiriyorum. Benim gibi muhafazakar bir çalışana daha karlı olabilecek ne önerirsiniz ? Degerli vaktiniz icin teşekkür ederim”  Elif. İstanbul

TÜRK BANKALARINA GÜVENİN

Denizmen bu soruyu gayet net yanıtlıyor:

Merhaba Elif Hanım,

Bankacılık sistemi Türkiye de çok güvenli. Dünya yıkılır bizim bankacılık sistemimize birşey olmaz. En yakın örnek, atlattığımız krizde bankacılık sistemimiz hiçbir zarar görmedi. Bankacılık işlemleri eskisi gibi değil. Internet bankacılığı ile cok hızlı ve vakit kaybetmeden tüm yatırım işlemlerini yapma imkanınız var. Aynı zamanda internet bankacılığında “tek kullanımlık şifre”, “sifrematik” gibi kişiye özel ve anında üretilen şifrelerle işlem yapmak çok daha güvenli.

ALTIN HER ZAMAN KAZANDIRIR AMA

Gelelim Elif Hanım'ın bir tasarruf aracı olarak düşündüğü altın biriktirmesine. Özlem Denizmen altının iç ve dış  dinamiklerine dikkat çekiyor:

Altının her zaman kazandırdığına dair genel bir görüş var. Ancak altında diğer yatırım araçları gibi dalgalanmalara açık. Özellikle altın yatırımı yapılırken sadece dünyadaki ons değerine değil aynı zamanda USD/TL kuruna da bakılmalı. Yani dünyada altının ons fiyatı değer kazanmış olabilir fakat usd/tl kuru düşmüş yani TL değer kazanmışsa altının artışından bire bir faydalanılamayabilinir. Bu nedenle altına yatırım yaparken bu iki unsura dikkat edilmeli.

SAKIN EVDE SAKLAMAYIN!

Denizmen okurundan kalkışarak Türkiye'de yaygın yapılan bir uygulamanın altını çizerek adeta alarm veriyor:

Altını evde sakladığınızı yazmışsınız artan hırsızlık olayları nedeniyle bu çok büyük bir risk.

- Altınları fiziksel olarak saklamak isterseniz, o zaman banka kasaları en güvenilir çözüm olur. Yıllık ücretleri ortalama kasa büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor.

-Bankalarda gram ile altın alıp satımı yapabileceğiniz vadesiz altın hesabı var. Yani herşey sanal, 1 gram, 5 gram istediğiniz kadar alabiliyorsunuz. Daha sonra isterseniz yine istediğiniz kadar gram altını satabiliyorsunuz.Evinizde, kasanızda fiziksel olarak altını saklamaya artık hiç gerek kalmadı.

-Yine her banka da altın fonları var.

-Muhafazakar bir yatırımcı olduğunuzu yazmışsınız. Size vadeli mevduat önerebilirim.

-Eğer yaptığınız birikimi uzun bir süre kullanmayacaksanız size bireysel emeklilik sistemini öneririm.10 yıl boyunca her ay düzenli para yatırıyorsunuz 56 yaşında elinize geçen birikiminizle mutlu huzurlu bir biçimde yaşıyorsunuz. Üstelik bireysel emeklilik sisteminde
vergı avantajınızda var.Aylık 100 lira katkı payıyla vergı
avantajından faydalandıgınızda vergı diliminize göre (%20 olduğunu düşünelim) 20 lirası cebinize geri geliyor.