BIST 10.437
DOLAR 32,44
EURO 35,29
ALTIN 2.434,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Altıneller Beyoğlu’nda 5. Kez Buluşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’nin ortak düzenlediği “5.Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali” coşkulu bir açılışla başladı.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’nin ortak düzenlediği “5. Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali” coşkulu bir konserle başlıyor.

30 Temmuz-8 Ağustos 2010 tarihleri arasında Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleşecek festivalin açılış konserini Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu veriyor. 30 Temmuz Cuma günü saat 21.00’de festival alanındaki sahnede konser verecek olan topluluk halk müziğinin seçkin eserlerini İstanbullular için seslendirecek.

Bu yılki teması “Çini Sanatı” olan “5.Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali”ne Türkiye’nin 32 ilinden ve yedi ülkeden toplam 80 el sanatları ustası katılıyor. Gaziantep, Denizli, Diyarbakır, Hatay Muğla, Rize, Zonguldak, İzmir, Trabzon, Tekirdağ, Çorum, Şanlıurfa, Osmaniye, Edirne, Giresun, İznik, Kütahya, Tokat, Aydın, İstanbul, Mardin, Kahramanmaraş, Bartın, Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Van, Çanakkale, Erzincan, Bursa ve Gümüşhane el sanatları görücüye çıkıyor. Ayrıca, Romanya, Suriye, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Gürcistan ve İranlı ustalar festival boyunca kendi ülkelerinin el sanatlarını Türk halkının beğenisine sunuyor.

Ustası Yapıyor Meraklısı Alıyor

Her yıl yoğun katılımla ve coşkuyla geçen festivale el sanatları ustaları çırakları ile katılıyor ve festival alanında üretim yapıyor. Böylece, festivali gezmeye gelen ziyaretçiler el sanatlarının nasıl yapıldığını yerinde izleme fırsatı buluyor ve beğendikleri ürünleri alıyor. Unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk El Sanatları’nın yeniden canlanmasına olanak sağlayan festivalde el sanatlarının tüm renkleri ve örnekleri sergileniyor. Bakır ustası bakırı ahenkle döverken, cam ustası doğanın bütün renklerini cama nakşediyor. Ebru ustası su ile boyayı raks ettirirken, keçe ustası birbirinden renkli keçe ürünlerini standa diziyor.

Festivale katılan el sanatları bunlarla sınırlı değil. Sedef, lüle taşı, oltu taşı, gümüş, hat, çarık, dokuma, baskı, Beykoz cam, sim sırma, tel kırma, tezhip, minyatür, kazaz, kağıt, kitre bebek, el dokuması ustaları hünerli elleri ile birbirinden değerli ürünlerini ziyaretçilerle buluşturuyor. Suriye dokumasından Arnavutluk gümüş işlemeciliğine, Gürcü taş oymacılığından İran cam süsleme sanatına, Romanya, Sırbistan ve Karadağ el sanatlarına kadar farklı kültür zenginlikleri stantlarda yerini alıyor.

Her Akşam Coşkulu Konserler

Türk ve yabancı el sanatlarının zengin renklerinin ve desenlerinin 10 gün boyunca sergileneceği festivalde müziğin tüm renkleri de İstanbullulara sunulacak. Müzik dünyasının sevilen isimleri ve grupları Taksim Gezi Parkı’nda her akşam coşkulu konserler verecek. Saat 21.00’de başlayacak konserlerde MFÖ, Hüsnü Şenlendirici, Grup 84, Dolapdere Big Gang Grubu, Grup Türk Kahvesi, Keman virtiözü Muhammed Yıldırır, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu, İBB Kent Orkestrası Türk Halk Müziği Topluluğu ile İsmail Yılmaz solistliğinde İstanbul Fasıl Heyeti ziyaretçilere müzik dolu saatler yaşatacak.